x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bolovanul din burtă

0
Autor: Florin Condurateanu 10 Feb 2009 - 00:00

Zice poporul, simţind chiar plăcută saliva poftei de mâncare bune: "Cea mai bună pasăre e porcul, cel mai bun peşte e tot porcul!". Cum e construită lumea asta? Mai toate lucrurile foarte bune ori îngraşă, ori sunt ilegale, cum glăsuieşte o altă zicală de prin popor.



Carnea de porc e ţintuită de cei mai mulţi medici în boxa acuzaţilor, fiindcă i se impută cărnii de porc că e prea grasă, că se digeră greu şi că surpă sănătatea. Cei mai mulţi oameni au auzit că lucrarea rea a cărnii de porc este împotmolirea sângelui prin vasele şi pereţii acestora, unde s-au depus plăci de grăsime, de colesterol rău, adică s-au depus plăci de ateroscleroză. Cu toate astea, carnea de porc e cea mai dulce, cea mai îmbietoare să o pui în farfurie, chit că e stigmatizată pentru multele rele produse organismului. Mai puţin ştiu oamenii obişnuiţi că delicioasa carne grasă şi prea multele proteine pe care le conţine au şi alte acţiuni negative în afara înămolirii vaselor de sânge.

PORCĂRII
Iată ce "porcării" reuşeşte să facă în organism carnea de porc despre care se ştie că are vreo 30% grăsime. Mesele bogate în grăsimi, în prăjeli stimulează mişcările vezicii biliare, sporesc contracţiile vezicii. Când vezica biliară are o dinamică, are mişcări mai dese şi mai ample pot fi antrenate pietre de existenţa cărora nu ştiai. Un ospăţ prea bogat în mâncăruri grele, în grăsimi, în prăjeli, în sosuri, în maioneze grase şi cu prea multe ouă îi pot trimite la camera de gardă cu dureri mari şi pancreatite acute pe unii meseni, mâncăi care habar n-au avut până la aceste ospeţe că au pietre la vezica biliară. Pietrele antrenate de mişcările amplificate de grăsimi şi prăjeli se duc în coledoc, canalul de scurgere din vezica biliară, şi blochează această scurgere. Ca atare, secreţiile ficatului nu ajung în intestinul subţire, rămân în circuitul ficatului şi al vezicii, conducând la icter mecanic, cu îngălbenirea ochilor, a mucoaselor, a pielii. Dar pietrele care blochează scurgerile de secreţii în duoden mai fac o faptă rea, sunt împiedicate să ajungă în intestinul subţire pentru a digera alimentele nu numai secreţiile ficatului, ci şi secreţiile pancreasului. Ca atare, enzimele pancreatice se reîntorc în pancreas şi devorează pancreasul precum nişte canibali, îşi mănâncă propriul organ. Aceste crize dau dureri foarte mari în abdomenul superior, cu vărsături şi trebuie să se intervină urgent la terapie intensivă, pentru a opri pancreatita acută producătoare adesea de moarte. Bineînţeles că situaţia devine şi mai explozivă dacă la ospeţele doldora de grăsimi şi de proteine se adaugă multă băutură. De fapt, şi cei cu ulcere şi gastrite trebuie să se fereacă de excesele culinare. Ulceroşilor li se agravează boala din cauza băuturii, grăsimilor, proteinelor, fiindcă acestea stimulează un exces de secreţii acide în stomac, ce pot provoca pusee de ulcer.

MEDICAMENTE
De altfel, bolnavii de boli reumatismale sau cardiovasculare care înghit aspirine şi alte medicamente antiinflamatoare trebuie să-şi protejeze în mod special aparatul digestiv înainte de desfăşurarea unui ospăţ prilejuit de nunţi, botezuri, aniversări. Cu circa cinci zile înainte de aceste mese festive, aceşti suferinzi trebuie să înghită medicamente protectoare, de exemplu: un inhibitor de pompă de proton din clasa Omeprazol care să diminueze secreţia de acid. După mesele copioase, cei care au reflux gastroesofagian se trezesc şi ei cu o agravare a bolii. Apar arsuri mai puternice, râgâieli, reîntoarcerea mâncării din stomac pe contra sens prin esofag până în gură. Grăsimile prea multe încetinesc evacuarea alimentelor din stomac. În loc de eliberarea stomacului în circa o oră şi jumătate, golirea lui este întârziată din pricina grăsimilor în exces, evacuarea prelungindu-se până la trei ore. Tocmai de aceea aceşti bolnavi cu reflux gastroesofagian trebuie să înghită unele medicamente antiacide cum ar fi: banalul bicarbonat de sodiu, carbonat de calciu, dicarbocalm, dar trebuie să apeleze şi la prochinetice, adică medicamente ce stimulează evacuarea stomacului. Prea mult vin şi prea multă bere îi chinuieşti pe bolnavii cu reflux gastroesofagian, fiindcă stimulează secreţia acidă. De altfel tăriile, adică băuturile alcoolice tari, sunt suportate mai bine de cei cu reflux decât vinul şi berea. 

MERSUL PE JOS
Pentru a împiedica refluxul gastroesofagian, dar şi celelalte necazuri e bine ca la mesele festive consumul de mâncare să se facă în porţii mici, alternându-se cu mişcarea. Medicina a demonstrat că mersul pe jos este cea mai sănătoasă formă de mişcare. Acest mers pe jos, pentru a fi sănătos, nu trebuie să se facă nici agale, în dorul lelii, dar nici să gâfâi de alergătură şi pas rapid. Ritmul recomandat de mişcare este cel în care pulsul creşte cu 40%-50%. Astfel, dacă în repaus omul are pulsul de 60, în timpul mişcării sănătoase pulsul lui trebuie să crească cam la 90 de bătăi pe minut.

LEGUMELE ŞI CARNEA
După ce a explicat toate acestea prof. dr. Alexandru Oproiu, şef de şcoală în gastroenterologie, mai dă un sfat mai puţin cunoscut de gospodine. În bucătărie nu e bine să se pună prea apropiate carnea şi vegetalele. Când se taie carnea în bucătărie sau când se toacă, în zona respectivă nu trebuie să existe legume. Vegetalele pot fi purtătoare de microbi, ce conduc la toxiinfecţii alimentare şi la diaree cu deshidratare. Scaunele mai numeroase de trei pe zi şi de consistenţă moale, chiar apoasă, sunt catalogate ca diaree. Diareea nu numai că îl sărăceşte pe om de lichide, dar o dată cu deshidratarea se pierd şi unele minerale: sodiu, potasiu, clor. De aceea, în timpul diareelor, suferinzii trebuie să se hidrateze şi e bine să folosească şi acele prafuri de rehidratare, care să fie dizolvate în apă fiartă şi răcită.

Iată şi alte capcane în care poate călca păgubos omul. Berea caldă e periculoasă, ea ajunge în stomac la 40-42 de grade şi fermentează, generând balonări, râgâieli, disconfort digestiv. De altfel, fabricanţii de bere ştiu să oprească procesul de fermentare negativ de la 40-42 de grade prin metode tehnologice. Şi o altă capcană, prea multă cafea, chiar decofeinizată, sporeşte secreţia de acid din stomac, aducând neplăceri. Iar ca o formulă generală, fiecare om are ecuaţia lui de alimentaţie. El trebuie să fie atent la cum reacţionează vezica biliară, dar şi stomacul,  să se ferească de acele mâncăruri care-i pică greu.
Citeşte mai multe despre:   gastroenterita

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Capcana în depresie: între însingurare şi sinucidere e doar un pas

Capcana în depresie: între însingurare şi sinucidere e doar un pas
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a sunat de câțiva ani alarma: depresia se va întinde ca o molimă în toată planeta. După invazia virusului care dă boala COVID, depresia a cotropit mai zdravăn...

UPDATE Cursa vaccinurilor anti COVD-19. Când vor fi gata

UPDATE Cursa vaccinurilor anti COVD-19. Când vor fi gata
Marea Britanie intenționează să lanseze un vaccin anti COVID-19 până la mijlocul anului 2021. Este vorba de cel dezvoltat de Universitatea Oxford și Astra Zeneca, transmite Reuters. "Sper ca lansarea...

Tratamente milenare: aromaterapia și cromoterapia

Tratamente milenare: aromaterapia și cromoterapia
Galerie Foto Aromaterapia este un tratament de vindecare holistic, care folosește extracte naturale de plante pentru a promova sănătatea și bunăstarea întregului organism. Uneori este denumită și terapie cu uleiuri...

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase

Cercetătorii au descoperit o legătură moleculară directă între alimentație și riscul de dezvoltare a cancerului. O echipă internațională de cercetători a ajuns la concluzia că lactatele și carnea...

Un spray-insecticid ar putea avea efect asupra noului coronavirus

Un spray-insecticid ar putea avea efect asupra noului coronavirus
Oamenii de știință britanici au încercat să afle dacă spray-ul insecticid „Mosi-guard Natural” poate servi ca mijloc de combatere a noului coronavirus. La ce rezultate s-a ajuns? S-a dovedit că dacă acesta...

De ce reapar eczemele exact în același loc?

De ce reapar eczemele exact în același loc?
Inserm (Institutul Național de Cercetări Medicale al Franței) a analizat cazul eczemelor și explică de ce plăcile cauzate de contactul cu pielea al unui alergen reapar în aceleași locuri, chiar și la mult timp...

Mai multe cești de cafea pe zi cresc speranța de viață a bolnavilor de cancer de colon

Mai multe cești de cafea pe zi cresc speranța de viață a bolnavilor de cancer de colon
Un studiu realizat de experți de la Institutul Dana-Farber pentru tratamentul și cercetarea cancerului din Boston, Massachusetts arată că, în unele cazuri, cafeaua are un efect uluitor, ameliorând starea...

Arnica: floare mică, mare utilitate!

Arnica: floare mică, mare utilitate!
Arnica este unul dintre cele mai populare medicamente fără prescripție medicală din farmacii. Este, de asemenea, un clasic în trusa de urgență și geantă sport. Dar care sunt mai exact beneficiile arnicii,...

Durerea de stern: cauze posibile

Durerea de stern: cauze posibile
Sternul este osul din centrul pieptului de care se atașează coastele (prin cartilaj). Acest os este deosebit de expus, durerea în stern este frecventă. Dar care sunt cauzele posibile? În caz de durere la nivelul...

Vaccinul ROR și autismul: punctul final al controversei

Vaccinul ROR și autismul: punctul final al controversei
De câțiva ani, adversarii vaccinării de rutină împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (MMR) au acuzat vaccinul că provoacă tulburări de dezvoltare de tip autist. Rezultatele a două noi studii ar trebui...

Tetanos: care este timpul de incubație? Consecințe și tratament

Tetanos: care este timpul de incubație? Consecințe și tratament
Tetanosul este o boală cauzată de bacteria Clostridium tetani. Cauza paraliziei musculare foarte dureroase, această boală pune viața în pericol la mulți pacienți. Acesta este motivul pentru care vaccinul...

Scleroza multiplă: definiție, simptome și tratament. Ce trebuie făcut?

Scleroza multiplă: definiție, simptome și tratament. Ce trebuie făcut?
Scleroza multiplă (SM) este o patologie care afectează sistemul nervos central și mai precis învelișurile de mielină care înconjoară neuronii și asigură propagarea impulsurilor nervoase. Deci, care sunt cons...

Herpesul genital: ce e de făcut dacă ai fost infectat cu virusul HSV

Herpesul genital: ce e de făcut dacă ai fost infectat cu virusul HSV
Herpesul genital este adesea cauzat de virusul herpes simplex (HSV) de tip 2. Dar HSV 1, responsabil pentru „herpesul la rece” poate fi, de asemenea, responsabil. Odată contractat, este imposibil să scapi de...

Suplimentele alimentare nu vă protejează inima

Suplimentele alimentare nu vă protejează inima
Pentru a avea grijă de inima noastră și de sănătatea noastră, mulți dintre noi apelăm la suplimentele alimentare. Însă gestul nostru zilnic ar fi de fapt degeaba. Majoritatea acestor vitamine, minerale și...

Bâlbâiala necesită tratament precoce

Bâlbâiala necesită tratament precoce
Balbismul afectează 1% din populație, adică 600.000 de francezi și 60 de milioane de oameni din întreaga lume. Este mai puțin o problemă de vorbire decât o tulburare de comunicare. Afectează de trei ori mai m...
Serviciul de email marketing furnizat de