Dintre categoriile de persoane cele mai vulnerabile in timpul caniculei sunt cardiacii.
STELUTA INDREI
Organismul unei persoane cardiace resimte modificarile bruste de temperatura ca pe un stres suplimentar. Pentru a face fata caldurii excesive, organismul isi ia masuri de adaptare, dar trebuie si ajutat in acest sens, mai ales in cazul cardiacilor. Inima este un organ foarte sensibil la variatiile de temperatura si mai ales la canicula. Si cum la unii varstnici adaptarea se face mai greu, este necesara respectarea catorva masuri de prevenire. Cardiacii sufera cel mai frecvent de hipertensiune si ischemie, ambele fiind agravate de temperaturile ridicate ale aerului.
RECOMANDARI. Pentru evitarea complicatiilor, pacientul trebuie sa mearga mai des la control. "Caldura scade tensiunea persoanelor care sufera de hipertensiune daca se abuzeaza de diuretic. Astfel este necesar ca vara sa se administreze mai putine diuretice, dar acest lucru este prescris numai de medic, nicidecum pacientul nu trebuie sa intervina in schema de tratament", avertizeaza dr. Iuliana Apostol, medic primar cardiolog la Policlinica Drumul Taberei.
Se recomanda evitarea expunerii la soare atunci cand razele sunt perpendiculare pe sol, adica intre orele 11:00-15:00. Este mai indicat sa iesiti afara la primele ore ale diminetii sau spre apus, cand razele soarelui isi pierd puterea. Palaria este un accesoriu vestimentar care nu trebuie sa lipseasca, deoarece asigura o buna protejare a capului.
O alta masura preventiva o constituie hidratarea. In perioadele caniculare vom bea minimum doi litri de apa pe zi. Nu se consuma toata cantitatea de apa o data, ci pe parcursul zilei. De asemenea, trebuie sa ne straduim sa eliminam bauturile alcoolice, cafeaua sau sucurile cu chimicale care sunt contraindicate. Aparitia unor simptome precum ameteli, lesinuri, pierderi de cunostinta constituie un motiv de prezentare la medic cat mai repede posibil.
Citește pe Antena3.ro