x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei cancerul de col uterin

cancerul de col uterin

de Florin Condurateanu    |    23 Feb 2006   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
O constatare a starnit mirare. In tarile dezvoltate, cea mai des diagnosticata boala cu transmitere sexuala la tineri este infectia cu virusul HPV, adica Human Papilloma Virus.
In lume se depisteaza anual 30 de milioane de noi cazuri de infectie cu HPV. Doctor Anca Simionescu, medic primar la Maternitatea Filantropia, pe langa obstetrica-ginecologie scrie si carti de aleasa tinuta stiintifica. Nume importante ale domeniului din strainatate au avut cuvinte bune despre ultima carte scrisa de doctor Anca Simionescu in care analizele asupra cromozomilor, acest domeniu de varf, se alatura ginecologiei in depistarea precoce a malformatiilor fatului. Doctor Anca Simionescu explica si acest termen HPV, care le sperie pe femei. Virusul HPV poate cauza cancerul de col uterin, aflat pe locul doi, dupa cancerul de san. Dar trei paciente din patru infectate cu HPV se vor vindeca si se vor imbolnavi numai femeile care au imunitatea scazuta. Papileoma Virus se fixeaza pe colul uterin, pe vagin, pe vulva, pe penis, pe anus, chiar si pe faringe si laringe. Factorii de risc sunt: o viata sexuala precoce, schimbarea partenerilor sexuali si numarul mare al acestora, nefolosirea prezervativului etc.

Papilloma Virus poate determina leziuni premergatoare cancerului de col uterin si ele trebuie depistate din timp. Aceasta depistare se face cu ajutorul testului Babes-Papanicolau. Daca aceste lamele cu secretie indica celule anormale, se impune diagnosticul leziunii pe colul uterin prin colposcopie si biopsie, urmata de supraveghere si tratament. E bine de stiut ca, in timp ce cancerul de ovar nu se poate depista, cancerele de col uterin si de san pot fi diagnosticate din timp. Dupa inceperea vietii sexuale, femeia trebuie sa faca un examen citologic Babes-Papanicolau in fiecare an.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă uterin