x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cancerul vine cu oboseală

Cancerul vine cu oboseală

de Magda Marincovici    |    08 Iun 2010   •   00:00
Cancerul vine cu oboseală
Sursa foto: /Thinkstock

Trei din patru pacienţi cu cancer se plâng de oboseală cronică, efect secundar al chimioterapiei. Potrivit unui studiu publicat la începutul acestei săptămâni, 300 de pacienţi bolnavi de cancer au un numitor comun în răspunsurile lor: oboseala.



Studiul este o premieră în Franţa. El şi-a propus să evalueze şi să compare percepţiile pacienţilor, pe de o parte, şi ale cadrelor medicale, pe de altă parte, privitor la simptomele care afectează cel mai puternic calitatea vieţii bolnavilor de cancer. În studiul realizat cu sprijinul laboratorului Amgen au fost incluşi 300 de bolnavi, 250 de medici şi 109 infirmiere.

Răspunsurile colectate sunt remarcabile prin consensul privitor la unele întrebări. Prima informaţie valoroasă: 77% din pacienţii cu cancer susţin că suferă de oboseală şi 37% descriu starea de oboseală ca fiind puternică şi foarte puternică. Din răspunsurile formulate de cadrele medicale rezultă că, în majoritatea lor, acestea sunt de acord că oboseala este de departe primul efect al bolii, iar 88% din ele recunosc că acest simptom este dificil de ţinut sub control eficient şi corect.

În mod paradoxal, doctorul Frédéric Maloisel, hematolog, membru în comitetul ştiinţific al acestui studiu, susţine că răspunsurile conţin şi o veste bună. Aceste răspunsuri dovedesc că s-au făcut progrese în tratamentul altor efecte asociate bolii, de exemplu, tratamente contra durerii. De asemenea, dovedesc faptul că 93% din pacienţii chestionaţi s-au declarat satisfăcuţi de modul cum sunt îngrijiţi. De obicei, neoplasmul este în prima fază o luptă contra morţii, iar problemele privitoare la calitatea vieţii trec în planul al doilea.

Dar tratamentele au evoluat, permiţând creşterea speranţei de viaţă şi îmbunătăţirea relaţiei pacient-medic, spune doctorul Lauren Seleck, oncolog. Astfel, la ora actuală, pentru combaterea anemiei, alt simptom frecvent în cazul pacienţilor neoplazici, există tratamente care dau rezultate bune.

Totuşi, împotriva oboselii, medicul nu are prea multe soluţii în sprijinul pacientul neoplazic. Punctul pe i în această anchetă îl pune Pascale Dielenseger, preşedinte al Asociaţiei infirmierilor care lucrează în clinicile de oncologie din Franţa, citat de L'Express. Astfel, potrivit acestuia, în lupta contra stării de oboseală, proprie majorităţii pacienţilor cu cancer, medicilor nu le rămâne decât să transmită acestora sfaturi practice privitoare la alimentaţie sau la activitate fizică. Pentru că la ora actuală nu există o moleculă miraculoasă antioboseală cronică, avertizează Pascale Dielenseger.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă