Alearga medicii pe culoare cand SMURD-ul aduce un bolnav cu hemoragie digestiva fiindca din asa ceva se moare. Pur si simplu se moare. Hemoragia digestiva poate insemna varsatura cu sange semanand cu zatul de cafea sau sangele in scaun (melena), cu materii feclae precum pacura, lucioase, aderente. Ei bine, hemoragia digestiva poate aparea cand pur si simplu unii oameni au inghitit o aspirina si vorba din popor spune ca ea a actionat ca un burghiu gaurind peretele stomacului. De altfel hemoragiile digestive sunt produse de consumul repetat al unor medicamente. De exemplu cortizonul si derivate ale acestuia. Si antiinflamatoarele necortizonice de genul aspirina pot produce hemoragii digestive superioare. Exista urmatorul bai, antiinflamatoarele nesteroidiene impotriva durerilor reumatice, durerilor de articulatii, musculare sau viscerale produc unor persoane hemoragii digestive alarmante.
Toata lumea inghite pilule de acest fel pentru ca cine se poate lauda ca a scapat de durerile reumatice? Chiar nimeni. Exista oameni care nu suporta aceste medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. Aceste antireumatice mai vechi de generatia intai anuleaza actiunea unei enzime care guverneaza mecanismul de aparare a mucoasei digstive. Si atunci cand mucoasa nu se mai apara apar leziunea si hemoragia.
La persoanele care au depasit varsta de 60 de ani pericolul de astfel de hemoragii este mai mare, mai ales daca au avut ulcer. De aceea aceste persoane trebuie sa inghita antiinflamatoarele cu o protectie digestiva, medicamente antisecretorii de genul omeprazol, nexium.
Au aparut si antiinflamatoare de generatia a doua care nu inhiba sistemul de aparare al mucoasei gastrice si duodenale.
Cum actioneaza aspirina facand rau prin efecte secundare? Aspirina actioneaza local in tubul digestiv fiind un acid slab. Mediul acid puternic din stomac favorizeaza intrarea aspirinei in celula gastrica unde este un mediu usor bazic. Astfel, aciditatea pilulei ataca celula gastrica. Tocmai de aceea aspirina e bine sa fie dizolvata intr-o lingurita de ceai si sa nu fie inghitita pe stomacul gol pentru a nu afla in stomac un mediu puternic acid.