x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cand se sudeaza coloana

Cand se sudeaza coloana

28 Iun 2004   •   00:00

Ii loveste pe unii oameni o boala ticaloasa, li se intepeneste coloana vertebrala, parca se sudeaza vertebrele unele de altele, si acesti bolnavi stau aplecati in fata, sunt aproape de un unghi drept, nu mai vad cerul si nici figura celui cu care vorbesc, sunt sortiti sa stea cu fruntea doar spre pamant, fiindca sira spinarii le este anchilozata.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Medicii numesc aceasta boala spondilita anchilozanta. Este boala barbatilor tineri, cu debut la 28-30 de ani, dar nici femeile nu sunt ocolite, proportia imbolnavirilor de spondilita anchilozanta intre barbati si femei este de 3:1. Exista o forma cu dureri de coloana, dar si alta cu dureri in articulatiile mainilor si picioarelor. Semnalul de alarma este atunci cand pe om il doare mijlocul, durerea se muta cand pe fesa dreapta, cand pe fesa stanga. Caracteristica spondilitei, care o deosebeste de lombosciatica, este ca durerile apar dimineata, la sculare, si se amelioreaza o data cu efortul. Cu timpul, durerile urca pe coloana, aceasta parca si-ar suda vertebrele si omul e prins ca intr-un corset. Netratata, boala atinge si zona cervicala, bolnavul are gat ca de lup, nu-l poate misca. Cand boala este lasata sa-si faca de cap, barbatul ajunge la 45-50 de ani cu genunchii usor indoiti, cu cifoza, adica cocoasa, cu capul plecat in fata si gatul nu i se mai misca.

Doctor Magda Parvu, medic primar la Clinica de medicina interna de la Spitalul Colentina, a explicat cele de mai sus si mai spune ca boala evolueaza rapid la adultul tanar, dupa care lucrurile nu se mai modifica, boala nu se agraveaza. Dar diagnosticul precoce este important, la aparitia durerilor de mijloc sa se apeleze la medic, diagnosticul timpuriu si medicatia pot stopa evolutia spondilitei, astfel ca ea sa ramana doar la nivelul coloanei lombare. Din pacate, stiinta n-a descoperit cauzele bolii, ea poate fi mostenita, poate fi transmisa. Totusi, s-a pus sub analiza o proteina, HLAB 27, aflata pe suprafata tuturor celulelor, care este coordonata de cromozomul 6, ea poate provoca spondilita anchilozanta.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă