x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cariile ne duc la dentist

Cariile ne duc la dentist

de Dr. Lucian Claudiu Fatu    |    03 Sep 2008   •   00:00
Cariile ne duc la dentist

SONDAJ ● Doar 5% din români fac periodic controlul dentar
Românii n-au informaţii suficiente privind sănătatea dentară, merg la dentist cînd nu mai pot de durere şi folosesc foarte rar aţa dentară. Cîteva dintre concluziile sondajului care a încheiat campania “Cît de sănătos este zîmbetul tău?”.SONDAJ ● Doar 5% din români fac periodic controlul dentar
Românii n-au informaţii suficiente privind sănătatea dentară, merg la dentist cînd nu mai pot de durere şi folosesc foarte rar aţa dentară. Cîteva dintre concluziile sondajului care a încheiat campania “Cît de sănătos este zîmbetul tău?”.

Între 21 iulie şi 20 august 2008, Clinica Velvet Dental şi SfatulMedicului.ro au realizat, cu sprijinul TVR 2, Europa FM, Jurnalul Naţional, Jurnalul de Sănătate şi NewsIn, o campanie de informare cu privire la sănătatea dentară găzduită pe site-ul www.sfatulmedicului.ro. Potrivit sondajului de informare asupra sănătăţii dentare, 87% din respondenţi consideră că românii nu sînt suficient de bine informaţi în domeniul dentar. De asemenea, românii nu sînt foarte familiarizaţi cu vizitele la stomatolog. Doar 15% din respondenţi vizitează medicul dentist o dată la 6 luni, 58% declarînd că efectuează foarte rar o vizită la medicul stomatolog. Pentru cei mai mulţi, această vizită este determinată de carii, durere sau probleme ce nu mai suportă amînare (inflamare). Controlul de rutină este o opţiune doar pentru 5%.

Cele mai importante criterii în alegerea unui cabinet sau a unei clinici stomatologice sînt costurile serviciilor şi recomandările, fidelizarea fiind creată de încrederea în cadrele medicale, respectarea programărilor şi dotările privind aparatura. Pentru întreţinerea igienei dentare, 99% din respondenţi utilizează periuţa de dinţi şi 48% apa sau spray-ul de gură, dar frecvenţa de utilizare scade drastic în ceea ce priveşte aţa dentară, scobitorile medicinale sau dispozitivele de curăţare a limbii.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.593 de respondenţi (internauţi), majoritatea de sex feminin (79%), cu vîrste între 18 şi 44 de ani (86%), venituri medii şi peste medie şi studii superioare (48%). Rezultatele sondajului sînt afişate la adresa: http://www.sfatulmedicului.ro/velvet/sondaj.html.

CONCLUZII. Insuficienta informare publică asupra importanţei sănătăţii orodentare, precum şi lipsa de informare asupra costurilor reale ale tratamentelor stomatologice ne plasează în rîndul ţărilor cu probleme mari şi grave în ceea ce priveşte sănătatea dentară. Lipsa de investiţii din partea autorităţilor în educaţia sanitară şi prevenţia afecţiunilor stomatologice vor adînci “prăpastia” ce se întinde între ceea ce ne dorim din acest punct de vedere şi ceea obţinem în practică.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă