x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Carnea si degetul mare

Carnea si degetul mare

de Florin Condurateanu    |    02 Noi 2005   •   00:00

Unii oameni se trezesc din somn in dureri groaznice la articulatia degetului mare de la picior. Nu numai ca durerile sunt foarte violente, degetul mare se umfla, e fierbinte, rosu, iar a doua zi se altereaza si starea generala, uneori cu febra de 39 de grade. Se mira suferinzii cand medicul ii intreaba daca au mancat prea multa carne de animal sau organe sau vanat si daca au baut alcool in aceste mese copioase. Abia apoi li se spune ca au avut un atac de guta care este o afectiune metabolica, ce tulbura metabolismul acidului uric. In corpul animalelor exista o enzima care desface acidul uric si animalele nu fac guta, dar oamenii nu poseda aceasta enzima, asa ca unii sufera de guta. Guta era denumita boala regilor fiindca mesele fetelor princiare erau bogate in proteine, in carne de vanat si animal tanar. Guta se manifesta la inceput cu un nivel crescut al acidului uric in sange, dar simptome nu exista. Etapa urmatoare este atacul acut de guta asupra articulatiilor, in special de la degetul mare. Atacurile urmatoare pot lovi si in alte articulatii, dar niciodata la sold sau umar si asta fiindca acidul uric se depune la temperaturi mai mici, iar in sold si umar este mai cald.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă