Vitaminele B şi C, în cantităţi apreciabile, le găsim în castane. Tot castanele ne oferă cantităţi importante de fibre – aproximativ 5 grame de fibre la 100 de grame de castane –, săruri minerale cum ar fi calciu şi potasiu.
Dacă sunt bine păstrate, castanele au o valoare nutritivă deosebită. Astfel, 100 de grame de castane reprezintă: 400 kcal, 10,7 g proteine, 7 g lipide, 69,5 g glucide 8% apă. Coapte, prăjite, glasate, sub formă de piure, castanele sunt fructele vedetă ale Sărbătorilor Crăciunului. În această perioadă, curcanul cu castane, tortul de castane, chiar supa de castane sunt extrem de bine primite la mesele festive. Nutriţioniştii ne sugerează să înlocuim clasicele garnituri preparate din cartofi cu castane coapte. Potrivit Wikipedia, fructele, care sunt foarte gustoase, sunt utilizate ca ingredient ales de fabricanţii de ciocolată şi delicatese, fiind frecvent coapte sau prăjite. Sub forma lor prăjită sunt foarte apreciate în Franţa şi Italia mai ales, în Corsica. Prăjirea sau coacerea se poate face fie integral, fie sub formă granulară, obţinându-se un fel de făină, din care se realizează piureul de castane. Există o varietate de mămăligă corsicană (numită polenta sau pulenta), care foloseşte ca ingredient de bază făină dulce de castane comestibile.
Citește pe Antena3.ro