Pentru tratamentele naturiste se utilizeaza atat castravetele ca atare, cat si semintele, care constituiau odinioara principalul produs fitoterapeutic.
"Originar din India de est si Himalaya, unde creste si astazi spontan, castravetele este printre cele mai vechi plante de cultura, intalnindu-se inca de acum trei milenii in frescele egiptene", precizeaza medicul Ovidiu Bojor in volumul "Pledoarie pentru viata lunga".COSMETICA. Castravetele se foloseste foarte frecvent in cosmetica. Actiunea castravetelui pentru curatarea si catifelarea pielii este deosebit de importanta, fiind recomandat atat pentru tenul gras cu pori dilatati, cat si pentru cel uscat. Pe langa actiunea de catifelare a tenului, castravetele mai este apreciat si pentru actiunea de indepartare a ridurilor. In acest scop se aplica pe fata felii de castraveti. Pentru tenul gras, specialistii recomanda lotiuni cu suc de castravete, numit si lapte de castravete, iar pentru tenul uscat - lotiuni cu suc de castraveti in amestec cu ulei de migdale, precum si lotiuni cu lapte in care se macereaza felii de castraveti. Si in cazul pistruilor se obtin rezultate bune.
Pentru uz intern, "sucul de castravete este diuretic-depurativ, diureza fiind insotita de dizolvarea acidului uric si a uratilor". Astfel este util in litiaza urica, guta si artritism. Potrivit specialistilor, sucul de castravete amestecat cu cel de morcov si ridichi, are cea mai puternica actiune de maruntire a pietrelor la rinichi. Castravetele are proprietati laxative si este calmant al colicilor, singurul inconvenient fiind acela ca se digera mai greu. Pentru uz extern, castravetele se utilizeaza ca antiinflamator in diverse iritatii ale pielii.
SEMINTE. Decoctul preparat dintr-o lingura de seminte de castravete la o cana de apa are actiune de calmare a tusei si expectoranta. Se recomanda a se consuma doua cani pe zi din acest decoct. (Steluta Indrei)
Citește pe Antena3.ro