x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ce declanşează menoragia?

Ce declanşează menoragia?

13 Noi 2007   •   00:00

Fiecărei femei i se intămplă să aibă uneori un flux menstrual mai abundent decăt in luna precedentă. Şi nu este un motiv de panică atăta vreme căt nu necesită schimbarea absorbantului din oră in oră, chiar şi in timpul nopţii şi atăta vreme căt nu impiedică desfăşurarea normală a activităţilor zilnice.

Fiecărei femei i se intămplă să aibă uneori un flux menstrual mai abundent decăt in luna precedentă. Şi nu este un motiv de panică atăta vreme căt nu necesită schimbarea absorbantului din oră in oră, chiar şi in timpul nopţii şi atăta vreme căt nu impiedică desfăşurarea normală a activităţilor zilnice. In aceste situaţii avem de-a face cu o complicaţie destul de frecventă a menstruaţiei pe care medicii o numesc menoragie sau hipermenoree. O menstruaţie abundentă poate dura mai mult de o săptămănă şi este adeseori insoţită de dureri constante in abdomenul inferior şi de scurgeri cu cheaguri mari de sănge. Consecinţă a acestei dereglări menstruale este anemia, pe care o putem identifica după senzaţia de oboseală, epuizare, vertij, cefalee, stare generală proastă, tahicardie (accelerare anormală a bătăilor inimii) şi hipotensiune. Dr Alexandru Filipescu, medic primar obstetrică-ginecologie in cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Elias, ne explică de ce apare menoragia şi cum se tratează cauzele ei.

Dereglări hormonale

Cei doi hormoni feminini, estrogenul şi progesteronul, reglează ingroşarea mucoasei uterine denumite endometru, care este apoi eliminată in timpul menstruaţiei. Dacă hormonii nu se incadrează in valorile normale, se produce un dezechilibru hormonal care duce la ingroşarea excesivă a endometrului. Din acest motiv, menstruaţia va fi mai abundentă decăt in mod normal. Dereglările hormonale sunt cauzate uneori de o disfuncţie o ovarelor. Ele nu mai produc suficient progesteron, situaţie in care se poate administra un tratament hormonal cu progesteron, in partea a doua a ciclului menstrual. "Valorile celor doi hormoni feminini pot fi modificate de doi hormoni hipofizari, FSH şi LH, care reglează activitatea ovariană", precizează dr Alexandru Filipescu.

Menoragia poate fi provocată şi de o disfuncţie a tiroidei. Hipertiroidia, o boală endocrină apărută in urma secreţiei excesive de hormoni tiroidieni, este uneori cauza menstruaţiei abundente. Menoragia nu este singurul simptom al hipertiroidiei. Ea este insoţită de scădere in greutate, insomnii, transpiraţii abundente, stare de nervozitate, tahicardie. Un profil hormonal poate diagnostica această afecţiune, iar tratamentul reglează fluxul menstrual.

Fibroame şi cancer

Fibroamele uterine, tumorile benigne ale uterului sunt o altă cauză frecventă de menoragie. Apariţia şi dezvoltarea fibromului sunt influenţate de hormonii estrogen şi progesteron. In majoritatea cazurilor, ciclul menstrual se dereglează, iar săngerările abundente sunt una dintre manifestările fibromului. Deşi mai rar, cancerul cervical sau cel de endometru poate fi cauză de menoragie.

"Fluxul menstrual abundent poate fi provocat şi de hipertensiune, de medicamente anticoagulante, de boli de sănge precum trombocitopenia (scăderea numărului de trombocite), tulburările de coagulare sau hemofilia, precum şi de boli hepatice precum ciroza hepatică", semnalează dr Alexandru Filipescu. O cauză infecţioasă este boala inflamatorie pelvină (anexita).

Tratament

Fiecare dintre aceste cauze trebuie investigată şi apoi tratată adecvat pentru ca fluxul menstrual să revină la normal. Specialistul ginecolog efectuează un examen clinic şi recomandă analize in funcţie de simptomele asociate şi de antecedentele medicale: analize ale săngelui pentru stabilirea profilului hormonal sau pentru depistarea unor boli de sănge, testul Babeş-Papanicolau pentru diagnosticul cancerului de col, ecografie pentru identificarea unui fibrom, biopsie endometrială cănd există suspiciunea de cancer de endometru. "Tratamentul menoragiei poate fi şi simptomatic. Putem administra antiinflamatoare nesteroidiene şi calciu pentru reducerea săngerărilor menstruale, iar in cazul in care pacienta are anemie i se pot prescrie suplimente de fier. Cauza este insă repetitivă. Şi in lunile următoare femeia va avea menoragie, prin urmare sunt foarte importante investigaţiile suplimentare pentru descoperirea cauzei şi apoi tratarea acesteia", atrage atenţia dr Alexandru Filipescu.

Cănd menoragia este persistentă şi nu răspunde la tratament sau cănd nu se găseşte cauza ei, medicii pot recurge la un chiuretaj uterin pentru a opri săngerarea abundentă. Aceasta este o ultimă opţiune şi presupune curăţarea stratului intern al uterului, cel care provoacă menoragia.

AVORT. Uneori, cauza menoragiei este avortul menstrual, o formă de avort spontan care se produce in perioada menstruaţiei. Femeia gravidă poate avea un flux menstrual foarte abundent in momentul in care elimină embrionul. Un număr mare de sarcini se termină prin avort menstrual, care se produce de cele mai multe ori inainte ca sarcina să fie diagnosticată.

LA RISC. Orice femeie de vărstă reproductivă poate suferi episoade de menoragie. Mai predispuse sunt insă adolescentele, in primii doi ani de la declanşarea menstruaţiei, cănd se confruntă cu dereglări hormonale. Risc prezintă şi femeile aflate in premenopauză, de vină fiind aceleaşi tulburări hormonale. Femeile cu ciclu menstrual neregulat sunt de asemenea predispuse la menoragii.

Sfatul medicului

In cazul unei menoragii de cauză hormonală se pot prescrie contraceptive orale pentru echilibrarea hormonală şi reducerea episoadelor de săngerare menstruală excesivă sau prelungită. "Dacă bilanţul hormonal indică dereglări importante, pentru inceput contraceptivele vor avea concentraţii mai mari de hormoni, aşa cum au pilulele de generaţie veche. Treptat, pe măsură ce menoragia se reduce, dozele hormonale sunt micşorate şi ele", precizează dr Alexandru Filipescu.

×
Subiecte în articol: menstrual sănătatea femeii menoragia