Alimentatia este foarte importanta cand facem sport, fie de placere, fie de performanta. Nutritionistii va atrag atentia asupra alimentelor care va pot face sa pierdeti locurile de pe podium.
In functie de perioadele dinaintea efortului sau competitiei exista alimente si obiceiuri alimentare care trebuie evitate. Pentru realizarea digestiei sunt necesare aproximativ trei ore. De aceea trebuie sa luati masa cu cel putin trei ore inainte de a face efort. INAINTE DE EFORT. Atentie, meniul nu va fi unul copios! Nutritionistii va recomanda, in general, glucidele, precum paste cu sos de rosii, paine, orez, pizza, cartofi la cuptor, si proteinele usor de digerat, cum ar fi sunca slaba, lactatele, mai ales iaurturi. Evitati glucidele rapide precum sucurile de fructe sau bauturile carbogazoase. Tot pe lista neagra se afla ouale, cascavalul, fripturile, prajelile, ciocolata, cruditatile. Apa carbogazoasa trebuie evitata de persoanele carora le provoaca balonari sau alte tulburari digestive. Este indicata apa plata - 1,5 litri pana la 3 litri zilnic. Hidratarea este fundamentala pentru cei care fac sport. Nu consumati bauturi carbogazoase sau biscuiti chiar inainte de efort. Ingestia de alimente foarte dulci poate antrena cresterea glicemiei (hiperglicemie) si imediat dupa aceea hipoglicemia reactionala din cauza efortului.Citește pe Antena3.ro
PROFESIONISTI
|
Sportivii profesionisti, cu trei zile inaintea unui concurs, este nevoie sa elimine din dieta alimentele bogate in fibre (legume, cruditati), fiindca pot provoca tulburari digestive. De asemenea, trebuie evitate sosurile, mancarurile grele, care necesita preparare complexa, si grasimile saturate. Pentru ca organismul sa-si constituie rezerve de energie, necesare activitatii musculare, vor alege alimentele bogate in glucide lente (orezul, painea, cartofii, biscuitii), in proteine si lipide de calitate (ulei de masline, peste).
|