x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ce se intampla cu vocea, doctore?

Ce se intampla cu vocea, doctore?

02 Mai 2006   •   00:00

Te enerveaza echipa preferata care se balbaie si nu suteaza la poarta, te scoate din sarite arbitrul si strigi din toti rarunchii pe stadion.

Te enerveaza echipa preferata care se balbaie si nu suteaza la poarta, te scoate din sarite arbitrul si strigi din toti rarunchii pe stadion, mai si huidui, iar seara te trezesti acasa ca o raguseala zdravana ti-a umbrit vocea. Petreci voios la aniversarea unui verisor, canti cu glas in fortisimo "Si-alta data, si-alta data, o s-o facem si mai lata!", torni alcool rece pe gatlejul infierbantat si chiar ai facut-o lata, ca a doua zi abia mai te aud cei din jur de ragusit ce esti.

Corzile vocale

Raguseala e primul si cel mai important semn ca in laringe a aparut o suferinta. Suferinta care poate fi si o bagatela ce se trateaza usor, dar raguseala trenanta intinzandu-se pe mai lunga vreme decat trei saptamani poate ascunde si o boala grava, si anume cancerul laringian. Ce este de fapt laringele? Explica laringele, dar si cea mai de temut boala in zona aceasta – cancerul – conf. dr. Codrut Sarafoleanu, seful Clinicii ORL de la Spitalul "Sf. Maria". Laringele este un fel de tub format din muschi si cartilaje, in care se afla in zona de jos si corzile vocale. Laringele este calea prin care circula aerul, in spatele lui si pe partile laterale se afla drumul pentru mancare, laringele fiind doar calea aeriana.

Corzile vocale, in numar de doua, au o lungime de 2-2,5 cm si sunt unite in zona din spate. Ele au o miscare in plan orizontal de apropiere si departare, dar ele au si o miscare in plan vertical prin miscarile mucoasei, miscari fine, ce au frecventa tonului vocii. In corzile vocale se formeaza sunetele de baza, dar aceste sunete sunt amplificate in cavitatile fetei, sinusuri, in nas, in gura, in faringe. Aceste veritabile cutii de rezonanta dau tonalitatea vocii. Cei cu cavitati de rezonanta mari, cu sinusuri mari, au voci profunde. Sunt soprane cu corzile lungi, alte soprane au corzile scurte, dar la calitatea vocii e vorba nu numai de configuratia cavitatilor fetei, sinusurilor, gurii, ci este vorba si despre educarea vocii prin studiu.

Cancerul de laringe

Cea mai de temut boala este cancerul de laringe. El are si o componenta genetica, dar este sensibil favorizat de tutun, de consumul de alcooluri tari, de poluare, de boli laringiene cronice si de starile precanceroase numite displazii laringiene. Partea rea este ca omul nu este trimis la medic de dureri, cancerul de laringe doare numai in fazele avansate, semnul de alarma este raguseala. O raguseala care persista si peste 3 saptamani, desi este tratata. Tocmai de aceea, cand o raguseala se intinde pe o durata mai lunga de 3 saptamani, suferindul trebuie sa se duca la control. Mai tarziu cand boala a avansat grav, respiratia devine mai dificila, apoi se instaleaza si o oarecare tuse, apare si sputa cu urme de sange, iar la unii se ivesc si tulburari la inghitit.

In cancerul de laringe este foarte important ca el sa fie surprins in fazele de inceput, cand chirurgia nu scoate tot laringele, ci doar o parte din el, invalidarea fiind mai mica. Controlul periodic la ORL poate descoperi tumoarea din laringe in faza incipienta, in etapele de inceput ale bolii se poate evita operatia, tratarea fiind doar cu raze care topesc tumoarea, conducand la aceleasi rezultate cu chirurgia. Cel mai bine este sa fie descoperite fazele precanceroase, adica displaziile laringiene, care inseamna modificari ale structurii mucoasei laringelui ce schimba structura intima a celulei. In aceste faze de displazie laringiana se constata o neliniste a celulelor, insemnand starea precanceroasa. Trebuie sa se faca o curatare a mucoasei laringelui si sa se opreasca fumatul si alcoolul. Administrarea de vitamina A este si ea o solutie in aceste displazii. Trebuie descoperit si tratat si refluxul gastroesofagian, acel drum invers luat de continutul stomacului ce urca nefiresc inapoi prin esofag pana in laringe si gura.

Suferinzii de reflux gastroesofagian vin la ORL-isti pentru o tuse seaca, pentru raguseala, pentru o jena in gat. Secretiile din stomac sunt acide si in mod repetat mai ales noaptea agreseaza laringele, accentuand inflamatia. Daca se recurge la o medicatie impotriva refluxului gastroesofagian, in 10 zile el este potolit si omul nu mai tuseste.

Cand tumorile canceroase sunt mici, ele permit in continuare miscarea corzii vocale si atunci chirurgul ORL-ist poate scoate doar coarda vocala cu pricina si omul va putea manca, respira normal ca inainte si va continua sa vorbeasca, e drept mai ragusit. Daca insa coarda vocala nu mai este lasata de tumoare sa se miste inseamna ca boala canceroasa s-a infiltrat adanc.

Computerul tomograf este cel care arata uneori ca, la suprafata, tumoarea e mica, dar in adancime ea este mare. In asemenea faze avansate, chirurgul ORL-ist este obligat sa indeparteze tot laringele, dupa circa 10 zile bolnavul fara laringe va putea manca, dar va respira printr-un tubusor, o canula implantata sub marul lui Adam. In lipsa laringelui el nu poate vorbi, dar o campanie de exercitii il pot invata sa vorbeasca din stomac precum ventrilocii, educandu-si eliminarea aerului din stomac astfel ca sa insemne un fel de voce. Mai exista si unele aparate care se lipesc de gat in zona unde fusese laringele si amplifica vocea, omul putand sa vorbeasca, dar cu o voce metalica de robot. Cancerul de laringe da metastaze si se imprastie mai ales in ganglionii din vecinatate, asa ca in stadiile avansate se cer a fi scosi si ganglionii de sub mandibula.

Alte cauze ale raguselii

Dar raguseala poate fi provocata si de unii polipi aparuti pe coarda vocala sau de noduli vocali iviti mai ales la vorbareti, ca si de hematoame pe corzile vocale. Explica aceste stari necanceroase asistent universitar dr. Corina Mella, tot de la Clinica ORL a Spitalului "Sf. Maria". Polipii pe corzile vocale, adica micile formatiuni necanceroase, se extirpa cu endoscopul si corzile in cateva zile revin la normal. Dupa aceasta interventie, pacientul trebuie sa nu vorbeasca un numar de zile si sa faca tratamente cu medicamente antiinflamatoare, dar sa se supuna si unor exercitii pentru voce.
NODULI VOCALI. Acestia nu se opereaza intotdeauna. Nodulii vocali sunt un fel de bataturi pe partile laterale ale corzilor care se trateaza prin repaus vocal, cu medicamente antiinflamatoare si cu injectii cu insulina. Daca pacientul vorbeste mult, nodulul reapare si cu timpul el se intareste, se fibrozeaza si trebuie indepartat chirurgical. Pentru a preveni recidivele de noduli vocali se fac exercitii de vorbire pentru a vorbi intr-un anume fel. Cand simti ca vorbirea se amplifica si in oasele fetei pline cu aer e semn ca vorbirea este corecta.
×