x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ceaiul verde, miracol pentru sănătate

Ceaiul verde, miracol pentru sănătate

14 Noi 2022   •   08:15
Ceaiul verde, miracol pentru sănătate
Sursa foto: Hepta

Ceaiul verde este considerat o „super-băutură” dintr-un motiv foarte bun: beneficiile pe care le aduce organismului sunt nenumărate. Haideți să parcurgem câteva dintre ele.

Civilizațiile din întreaga lume au folosit din vremuri străvechi ierburi și plante naturale pentru a trata bolile și durerea. Chinezii, de exemplu, cunosc beneficiile medicinale ale ceaiului verde din cele mai îndepărtate timpuri, folosindu-l pentru a trata orice, de la dureri de cap la depresie, de cel puțin 4.000 de ani.

Tot ceaiul provine dintr-o plantă numită Camellia sinensis. Potrivit motionhealth.net, beneficiile protectoare ale ceaiului verde provin de la un antioxidant puternic, un polifenol numit EGCG. Ceea ce diferențiază ceaiul verde este modul în care este procesat. Frunzele de ceai verde sunt fierte la abur, ceea ce previne oxidarea compusului EGCG. Spre deosebire de ceaiul negru, ceaiul verde nu este fermentat, astfel încât ingredientele sale active rămân nealterate.

Ceaiul verde furnizează mai mult de 60% din flavonoidele necesare organismului. Flavonoidele sunt compuși vegetali care au beneficii antioxidante și antiinflamatorii. De asemenea, susțin un sistem vascular sănătos și chiar influențează distrugerea celulelor canceroase.

Există dovezi care arată că ceaiul verde poate fi eficient în prevenirea și tratamentul anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancerul pancreatic, gastric, esofagian și de piele. Pe lângă inhibarea creșterii celulelor canceroase, EGCG ucide și celulele canceroase fără a afecta țesutul sănătos.

Iar beneficiile consumului de ceai verde nu se opresc aici: prevene și tratează valorile ridicate ale colesterolului, a bolilor cardiovasculare, a artritei reumatoide, a infecțiilor și a afectarii funcției imunitare.

Nivelul antioxidant al ceaiului verde este de o sută de ori mai eficient decât vitamina C și de douăzeci și cinci de ori mai bun decât vitamina E în protejarea sistemului nostru imunitar.

În plus, ceaiul verde acționează ca un antiinflamator și este, de asemenea, un agent antiviral. Mai mult, ajută la scăderea greutății corporale și a IMC, ajută la digestie și ajută la menținerea unui sistem circulator sănătos, pentru a numi câteva beneficii suplimentare.

Nu numai că EGCG a fost eficient în scăderea nivelului de colesterol LDL, dar poate fi eficient în scăderea trigliceridelor. De asemenea, ceaiul verde poate îmbunătăți fluxul sanguin și poate inhiba formarea anormală a cheagurilor de sânge. Acesta din urmă capătă o importanță suplimentară atunci când considerați că tromboza (formarea de cheaguri anormale de sânge) este o cauză principală a infarctului miocardic și a accidentelor vasculare cerebrale.

S-a descoperit că EGCG este de două ori mai puternic decât resveratrolul, polifenolul din vinul roșu care limitează efectele negative ale fumatului și ale dietei grase. Acest lucru poate explica de ce rata bolilor de inimă în rândul bărbaților japonezi este destul de scăzută, chiar dacă aproximativ 75 la sută sunt fumători.

Componentele din ceaiul verde pot reduce riscul de apariție a cariilor dentare prin reducerea formării plăcii dentare, reducând în același timp și infecțiile bacteriene din gură. Un alt beneficiu al ceaiului verde este că împiedică creșterea bacteriilor cauzatoare de mirosuri, ajutându-vă astfel să vă mențineți respirația proaspătă. Pur și simplu folosirea lui ca apă de gură poate fi chiar benefică.

Cât de mult ceai verde ar trebui să bem?

Pentru a obține pe deplin beneficiile, se recomandă să bem cel puțin patru până la șase căni pe zi.

Din fericire, ceaiul verde are niveluri semnificativ mai scăzute de cofeină decât cafeaua, prin urmare mai puține efecte secundare asociate, cum ar fi anxietatea și insomnia.

×