x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ceaiuri si infuzii, extracte, uleiuri

Ceaiuri si infuzii, extracte, uleiuri

09 Apr 2004   •   00:00

Intr-o ambianta sarbatoreasca, in familie, cu prietenii, exista tentatia sa mancam peste nevoile noastre nutritive sau sa mancam alimente mai greu digerabile.

Efectele apar imediat. Constipatie sau diaree, dischinezii... Ele pot fi combatute cu infuzii sau ceaiuri. Daca acestea nu ne amelioreaza starea, evident, trebuie sa consultati medicul. Iata cateva ceaiuri si infuzii recomandate pentru afectiunile cele mai frecvente in perioada pascala din cauza abuzului alimentar.

ESOFAGITE. Pentru persoanele cu esofagite, cu spasme esofagiene sunt utile ceaiurile de galbenele, musetel, coada soricelului si de nalba mare sau extractele hidroalcoolice ale acestora picurate intr-o cescuta de apa. Extractele uleioase de galbenele, musetel, sunatoare, de morcov, ca si uleiul de catina, administrate intre mese, au o actiune antiinflamatoare si cicatrizanta mai persistenta, fiind recomandate in esofagite si spasme esofagiene. Extractele uleioase de cimbru, de busuioc si de salvie sunt eficiente in candidozele esofagiene.

GASTRITE SI GASTRO-DUODENITE. Sunt recomandate uleiul de catina, extractele de nalba mare, lemn dulce, galbenele, patlagina, sunatoare, coada soricelului, ca si uleiul de peste.

DIAREE. Ele pot fi combatute prin metode traditionale, respectiv cu infuzii sau ceaiuri de menta, frunze sau fructe de afin, de cimbru, cimbrisor, coada soricelului.

CONSTIPATIILE. Extractele de aloe si de sena activeaza motilitatea intestinului subtire declansand tranzitul intestinal. Sunt eficiente ceaiurile sau extractele din flori de soc.

DISCHINEZIILE BILIARE. Orice tip de dischinezie raspunde favorabil la ceaiurile de anghinare, de papadie, sunatoare, galbenele, menta, melisa (roinita). In cazul hipertensiunilor, la aceste specii se adauga florile de paducel.

DIABET. Cele mai indicate sunt ceaiurile de urzica si de teci de fasole.
Dr. Stefan Manea

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă