x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cei care nu se simt bine in pielea lor

Cei care nu se simt bine in pielea lor

29 Oct 2004   •   00:00

Psoriazisul este o boala care nu e cunoscuta suficient, dar foarte frecventa. Specialistii reuniti la Congresul Mondial de Dermatologie avertizeaza ca psoriazisul altereaza puternic calitatea vietii pacientului si a familiei acestuia.

MAGDA MARINCOVICI

LEZIUNI. Efectele pe care psoriazisul le are asupra pacientilor sunt dramatice
La ultima editie a Congresului Mondial de Dermatologie a fost prezentat un studiu european care demonstreaza ca majoritatea suferinzilor de psoriazis sunt marcati din cauza deteriorarii calitatii vietii. Psoriazisul este o boala de piele, caracterizata prin placi eritematoscuamoase - placi rosii acoperite cu scuame.

STADII. Se apreciaza ca in lume sunt 80 de milioane de persoane cu psoriazis, dintre care 20 de milioane cu forme grave, prezentand leziuni cutanate care sangereaza. Severitatea bolii difera de la un bolnav la altul. Boala poate alterna intre pusee evolutive si faze de remisie. Stadiul bolii se defineste in functie de procentul de piele acoperit de placi si severitatea simptomelor. Se disting trei forme:
  • benigna: 2% din suprafata corpului este afectata;
  • moderata: intre 2% si 10%;
  • severa: peste 10%. In timpul congresului, prof. Jean Paul Ortonne, director a Departamentului de Dermatologie al Universitatii din Nisa, a avertizat ca "sunt cazuri cand psoriazisul se asociaza cu reumatismul psoriazic, boala din familia poliartritei reumatoide, care provoaca dureri si deformari articulare si osoase. Aproximativ 15%-30% dintre persoanele cu psoriazis dezvolta aceasta forma articulara".

    Din pacate, calitatea vietii acestor pacienti este mult diminuata, desi au fost stabilite scheme de tratamente. Astfel, studiile arata ca 26% dintre aceste persoane sunt in situatia de a-si schimba sau a renunta la locul de munca; 3% au tulburari ale somnului; 40% sunt obligate sa apeleze la vestimentatie care sa le ascunda zonele afectate; 78% nu au urmat tratamente din cauza efectelor secundare; 33% nu sunt multumite de tratamentele actuale.

    CAMPANIE. Pentru ameliorarea calitatii vietii acestor persoane, mai multe societati au lansat in Europa o campanie care are ca scop sensibilizarea publicului si oferirea de informatii bolnavilor de psoriazis. "Speram ca aceasta campanie la nivel european va putea ajuta la intelegerea mai profunda a acestei boli care poate greva puternic atat asupra bolnavului, dar si a familiei acestuia", sustine Michele Corvest, presedintele Asociatiei de lupta contra psoriazisului.

    SPERANTE. In acet sens, prof. Jean Paul Ortonne a anuntat ca se spera punerea la punct a unor produse biologice care sa poata actiona asupra mecanismelor specifice implicate in aparitia psoriazisului, cum sunt limfocitele T patogene. Un asemenea tratament ar modifica seria reactiilor responsabile de boala insasi depasind generatia actuala de tratamente care se limiteaza la tratarea sau diminuarea simptomatologiei. De asemenea, in timpul congresului au mai fost prezentate si alte scheme terapeutice.

    Daca pentru viitorul apropiat sunt sperante, trebuie spus ca la ora actuala tratamentele moderne ale psoriazisului sunt extrem de costisitoare, motiv pentru care accesul la ele este foarte restrans.

    STRESUL SI PSORIAZISUL

    Cauzele acestei boli sunt partial cunoscute. Placile sunt de dimensiuni diferite: sub forma de picatura (gutat), de marimea unei monezi (psoriazis numular). Ele se localizeaza frecvent pe fata anterioara a genunchiului si pe spate. De asemenea, pot aparea in pliurile cutanate inghinale sau axilare, la nivelul palmei, al pielii capului, la unghii. S-a stabilit o legatura directa intre stres si puseele de psoriazis. Cand stresul scade se inregistreaza si o diminuare a puseelor bolii.

    IARNA

    Uscarea excesiva a pielii, mai ales a celei atinse de psoriazis, este frecventa in sezonul rece, motiv pentru care in aceasta perioada trebuie luate masuri suplimentare. Pentru aceasta, zonele afectate trebuie protejate cu creme hidratante, ferite de frig, acoperite cu accesorii vestimentare confectionate de materiale naturale, usoare, locuinta nu va fi supraincalzita, vor fi evitate baile repetate, mai ales apa piscinelor, se vor folosi sapunuri speciale, la munte se vor folosi creme antiultraviolete.
  • ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă psoriazis