x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cele mai importante suplimente alimentare

Cele mai importante suplimente alimentare

de Sînziana Stancu    |    07 Oct 2011   •   21:00
Cele mai importante suplimente alimentare

Complexul de vitamine B, de la B1 la B12, este extrem de important pentru functionarea normala a organismului. Carenta comuna este de vitamina B12, substanta care mentine buna functionare a celulelor nervoase si a celor ale sangelui si care are rol si in producerea ADN-ului uman. Deficitul de B12 este provocat la unele persoane de o predispozitie genetica pentru absorbtia precara a acestei vitamine in organism. La altele, carenta este provocata de o dieta saraca in surse naturale ce contin aceasta vitamina, cum este carnea sau urmeaza alte diete ce le priveaza de vitamina B. Pe de alta parte, persoanele care consuma mult alcool ar trebui sa ia suplimente alimentare cu vitamina B12. Pentru a compensa lipsa de vi­tamine din complexul B specialistii afirma ca sunt folositoare si multivitaminele, care contin oricum un spectru larg din complexul B.

Calciul este unul dintre principalii 'aliati' ai femeilor si copiilor. Mai putin ai barbatilor, pentru ca organismul lor sintetizeaza cantitati suficiente de calciu. Acesta este important pentru dezvoltarea si mentinerea sanatatii sistemului osos, pentru cea a inimii si a sistemului cardiovascular in general si combate osteoporoza, boala care apare frecvent la femei dupa instalarea menopauzei. Consumul zilnic de verdeturi, lactate si carne asigura necesarul de calciu organismului. Ca supliment alimentar, si nu ca tratament, sunt suficiente 500 de miligrame de calciu pe zi. De asemenea, specialistii recomnada sa se evite abuzul de calciu, pentru ca altfel dauneaza organismului, iar persoanele de peste 50 de ani nu trebuie sa ia ca supliment alimentar mai mult de 1.200 de miligrame de calciu, pentru ca altfel surplusul se poate depozita in tesuturile moi.

Dar cel mai important pentru oase sanatoase nu este atat calciul in sine, cat asocierea lui cu vitamina D, care 'il fixeaza' in oase. Vitamina D este cea care 'face regula' in modul cum organismul foloseste calciul. Vitamina D se gaseste in pestele gras, in carne, produse lactate si in soia, iar prin expunerea cateva minute zilnic la Soare, organismul sintetizeaza aceasta vitamina, care intareste si imunitatea organismului si este benefica pentru sistemul muscular si pentru cel nervos.

Vitamina C este in primul rand un bun antioxidant, fara a fi insa cel mai eficient. Se gaseste in special in citrice si in legumele din categoria cruciferelor. Protejeaza celulele fata de actiunea daunatoare a radicalilor liberi, care sunt 'subprodusi' ce se formeaza cand organismul nostru proceseaza hrana ingerata si o transforma in energie. 500 de miligrame de vi­tamina C pe zi sunt suficiente ca supliment alimentar.

Multivitaminele sunt cele mai consumate suplimente alimentare de la un capat la altul al Pamantului. O dieta bogata in vegetale, dar saraca in carne impune un supliment alimentar cu multivitamine, pentru mentinerea echilibrului organismului. Exista combinatii diverse de suplimente cu multivitamine. Nutritionistii le recomanda pe cele 'tinta' (pe categorii de varsta sau pe sexe), care contin complexul vitaminelor B, vi­taminele A, C, D, E si K, precum si diferite minerale, cum ar fi calciul si magneziul.

Fierul este important pentru starea de sanatate generala a organismului si este o substanta ce intra in compozitia majoritatii proteinelor si enzimelor si asigura transportul oxigenului in sange. Primele semne ale carentei de fier sunt oboseala, performantele slabe in activitatile profesionale si scaderea imunitatii organismului. Pe de alta parte, nu este recomandat un supliment alimentar bogat in fier daca organismul nu are nevoie de acesta. Numai medicul, in urma unei analize de sange, este in masura sa se pronunte asupra suplimentarii cantitatii de fier.

Zincul este un nutrient necesar, ce se regaseste in celulele corpului si fortifica sistemul imunitar, ajutand totodata la cresterea si dezvoltarea normala a organismului inca din stadiul embrionar si in perioada copilariei. Pentru adulti nu este neaparat necesar un aport suplimentar zilnic de zinc. Zincul este foarte eficient in raceli si gripe, reducand perioada acestora.

Acidul folic este foarte important pentru femei, mai ales in perioada sarcinii si in stadiile incipiente ale dezvoltarii, prevenind aparitia unor afectiuni neurologice ale copilului. Femeilor tinere li se recomanda sa ia suplimente de acid folic chiar inainte de a purta o sarcina. Suplimentele cu acid folic sunt recomandate si femeilor care nu consuma suficiente verdeturi, fructe, citrice, fasole sau cereale integrale.

Uleiul de peste este un supliment alimentar recomandat tuturor, de la mic la mare, fiind bogat in acizi grasi de tip omega-3, ce protejeaza intregul organism, de la creier si sistemul cardiovascular pana la articulatii si oase. Necesarul este de 500 de mliligrame zilnic, iar sursele naturale sunt pestele gras din ape reci, ca somonul, sardinele, heringul sau macroul.

Coenzima Q10 este foarte importanta si este ingredientul esential folosit de mitocondrii pentru producerea energiei. Coenzima Q10 este un antioxidant puternic si este recomandata in special persoanelor care iau medicamente impotriva colesterolului - binecunoscutele 'statine', care blocheaza formarea coenzimei Q10 in organism. Ca supliment alimentar in aceste tratamente sunt necesare cel putin 10 miligrame zilnic din aceasta substanta.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei