x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei CHIRURGIA VIITORULUI / Laser în loc de aţă chirurgicală

CHIRURGIA VIITORULUI / Laser în loc de aţă chirurgicală

de Oana Antonescu    |    24 Noi 2008   •   00:00
CHIRURGIA VIITORULUI / Laser în loc de aţă chirurgicală

Suturi fără cicatrice şi fără risc de infecţii? Un vis devenit realitate datorită unei tehnologii laser inventate de cercetătorii israelieni. Laserul cu dioxid de carbon închide etanş tăieturile şi leziunile interne, iar cicatricele lăsate de el sunt foarte puţin vizibile.



De mai bine de 2.000 de ani, singura modalitate prin care se pot închide tăieturile a rămas sutura cu fir de aţă. Doar tipul de aţă chirurgicală a fost schimbat de-a lungul timpului. Sutura cu fir de aţă are două dezavantaje: cicatricele şi riscul de infecţii.

Pentru a minimiza aceste riscuri, mai multe echipe de medici au încercat sutura cu laser cu dioxid de carbon. Toate încercările lor au eşuat, pentru că le-a fost imposibil să regleze temperatura laserului în aşa fel încât el să nu ardă ţesuturile. Dar recent o echipă de cercetători a Universităţii Tel Aviv a creat tehnologia care va permite cât de curând închiderea rănilor cu laserul, anunţă sciencenewsdaily.org.

Profesorul Abraham Katzir, coordonatorul echipei, a descoperit temperatura optimă la care poate fi vindecată o tăietură şi a creat un dispozitiv capabil să menţină constantă această temperatură în aşa fel încât să nu distrugă ţesuturile.

CICATRICE MAI MICI
În premieră, specialiştii din Tel Aviv au testat tratamentul laser pe mai mulţi pacienţi care au efectuat laparoscopic intervenţia chirurgicală de extirpare a vezicii biliare (colecistectomie). Două dintre inciziile de pe abdomen au fost suturate cu aţă chirurgicală, iar celelalte două cu dispozitivul laser. Acestea din urmă s-au vindecat mai repede, iar cicatricele au fost mai mici decât la cele suturate cu aţă.

Noua tehnologie poate fi folosită şi pentru tratarea leziunilor corneei sau ale unor organe interne precum vezica urinară, intestinele, vasele sangvine sau traheea. Laserul ar putea fi în curând de un real ajutor chirurgilor, chiar şi neurochirurgilor. "Ţesuturile moi se vindecă mai bine folosind laserul. El ar putea fi întrebuinţat cu succes pentru închiderea leziunilor interne", spune profesorul Katzir.

Cercetătorii au primit permisiunea autorităţilor medicale israeliene de a testa tehnologia laser pe incizii şi leziuni mai lungi, de tipul celor realizate în hernii. Dacă aceste teste vor avea rezultate bune, dispozitivul laser ar putea deveni un produs comercial în următorii ani. "Chirurgia plastică în mod deosebit va fi încântată de această invenţie. Suturarea ţesuturilor fără a lăsa cicatrice este o adevărată artă pe care puţini o posedă", crede profesorul Abraham Katzir.

RISC MINIM DE INFECŢII
"Suturile nu sunt etanş şi sângele sau urina poate pătrunde prin incizii, cauzând infecţii severe. De asemenea, chirurgul trebuie să aibă o foarte bună îndemânare pentru a realiza suturile interne, pentru a lega vasele sangvine mici sau pentru a închide o tăietură de la suprafaţa pielii în aşa fel încât cicatricele să nu fie inestetice. Sutura cu laser este etanş şi nu are risc de infecţii", mai spune profesorul Katzir.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă laser aţă