x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Chirurgia vine de hac varicelor

Chirurgia vine de hac varicelor

08 Mai 2007   •   00:00

Oftatul unei femei este poate unul dintre cele mai triste capitole ale lumii. Femeia e bine să insorească totul in jur cu frumuseţea, cu drăgălăşenia, cu zămbetul ei. Cănd o femeie oftează incepe să plouă mărunt şi plicticos.

Una dintre cauzele care aduc tristeţea pe chipul femeii este atunci cănd nu poate să se bucure de zvelteţea picioarelor ei puse in valoare de o fustă scurtă. Şi de atătea ori femeile cu obidă sunt obligate să-şi ascundă picioarele urăţite de diverse boli.

Şerpi vineţi

Cel mai des motiv pentru care femeile sunt silite să-şi ferească picioarele de privirile oamenilor şi de primăvara de afară este urma urătă lăsată de boala varicoasă. Pe piele, altădată catifelată şi luminoasă a picioarelor femeilor, apar ca nişte şerpi vineţi şi dizgraţioşi vene umflate de sănge băltit. Şi femeia se vede obligată să renunţe la plăcerea fustelor şi rochiţelor vaporoase pentru a imbrăca pantaloni meniţi să mascheze venele intunecate şi ingroşate de boala varicelor. Dar atăt de des varicele acestea nu numai că sluţesc picioarele de femeie, ci şi venele umflate se sparg, pielea crapă, supurează, pericolul de infecţie e mare. Dar nici bărbaţii nu sunt scutiţi de neplăcerile varicelor, ei trecănd prin acelaşi cortegiu de suferinţe şi urăţiri.

Care este mecanismul de formare a varicelor şi cum medicina le poate veni de hac?
Explică prof. dr. Mircea Pătruţ, şeful Secţiei de Chirurgie Cardiacă de la Centrul de Boli Cardiovasculare al Armatei. Varicele apar pe sistemul venos superficial al picioarelor. Sistemul de vene din picioare este dublu: un sistem superficial şi un sistem venos profund. Prin sistemul venos se intoarce săngele la inimă, după ce a hrănit ţesuturile cu oxigen. Sistemul venos superficial se compune din venele de sub piele, din grăsime, din vene amplasate peste muşchi. Prin acest sistem superficial se intoarce la inimă 20%-30% din săngele adus de artere. Tocmai din cauză că sistemul venos superficial reintoarce doar 20%-30% din săngele purtat prin artere se poate renunţa la unele vene din acest sistem superficial. Din el se prelevează vene pentru grefe şi pentru by-pass.

Sistemul venos

Sistemul venos profund este compus din două-trei vene corespunzătoare fiecărei artere. Prin acest sistem venos profund se intoarce 80%-90% din sănge, reluănd drumul spre inimă. In acest sistem venos profund se pot forma cheaguri, boala numindu-se tromboembolică. Varicele, cum am menţionat, se produc pe sistemul venos superficial. Prin venele picioarelor se reintoarce la inimă săngele, iar pomparea se face prin contracţia muşchilor. Pe traseul venelor spre inimă există nişte valve, un fel de supape care lasă săngele să circule doar de la picioare spre inimă. Aceste valve insă nu permit reintoarcerea săngelui in sistemul venos al picioarelor, adică drumul săngelui prin supape este doar spre inimă şi nu invers.

Săngele venos are tendinţa ca, prin gravitaţie, să se intoarcă in picioare, dar valvele impiedică revenirea săngelui. Ei bine, la unii oameni aceste valve sunt defecte, ele nu inchid bine şi lasă săngele să se intoarcă in venele picioarelor. Există boli ale ţesutului conjunctiv, care impiedică funcţionarea normală a valvelor, in acest fel ele neasigurănd inchiderea căii săngelui inapoi in picioare.

Cănd valvele sunt defecte şi nu mai barează reintoarcerea săngelui in picioare, acest sănge bălteşte in venele picioarelor, le dilată şi aşa apar varicele primare, de vină fiind tulburările din ţesutul conjunctiv ce alcătuieşte valvele. Dar pănă ca operaţia să scoată venele devenite varice se pot adopta măsuri de limitare a bolii varicoase.

Varicele trebuie tratate, căci nu e vorba doar de estetica picioarelor, ci şi de situaţiile periculoase cănd apar complicaţii cu ulcerare. In venele superficiale in cazul complicaţiilor, ajung şi cheaguri ce duc la tromboflebita superficială. Cheagurile din sistemul venos superficial nu prea pleacă spre plămăni, dar tromboflebita poate trece şi in sistemul profund şi de aici cheagurile migrează, astupănd vase importante din organism.

Varicele trebuie tratate la timp şi numai chirurgia le rezolvă. Dar inainte de operaţie se pot lua măsuri profilactice.

CAUZE. Varicele apar la cei ce stau mult in picioare fără să facă mişcare, la cei ce tuşesc etc. Există varice ce apar şi ca efect al altor boli, ele numindu-se varice secundare. Femeile cu tumori pe ovar sau fibroame au şi varice. Cănd apar cheaguri ce astupă sistemul venos profund, adică se instalează boala tromboembolică, omul suferă şi de varice. Apar varice secundare şi după unele operaţii, la incheietura piciorului. In cazul varicelor secundare, pe lăngă scoaterea chirurgicală a varicelor, trebuie tratate şi bolile ce le-au provocat. Cauza principală a varicelor inseamnă distrugerea valvelor.
OBOSEALA PICIOARELOR. In faza prevaricoasă apare oboseala picioarelor, apare o stare de nelinişte in picioare insoţită de măncărimi şi de edeme. Picioarele se umflă şi pielea se ingroaşă. Pielea picioarelor se colorează in maron. Oxigenul nu se mai transferă de la săngele din artere la ţesuturi şi dioxidul de carbon din sistemul venos se mută in muşchi şi ţesuturi. Astfel, ţesuturile se necrozează, şi apar ulceraţiile pe picioare. Varicele se rup şi săngele iese prin ulceraţii, iar situaţia se rezolvă doar prin pansamente, comprese şi prin statul cu picioarele ridicate.
PROFILAXIE. Omul cu varice trebuie să doarmă noaptea cu picioarele poziţionate mai sus. Se recomandă purtarea de ciorapi elastici sau feşe elastice. Ciorapii elastici profilactici nu străng prea tare piciorul. Există şi ciorapi elastici curativi ce străng mai tare piciorul, recomandaţi celor care suferă deja de varice. Ciorapii profilactici trebuie folosiţi de cei care au munci cu stat in picioare. Ciorapii elastici se pun pănă nu te-ai dat jos din pat, căci după somn cu picioarele ridicate, ele nu sunt umflate şi pănă a nu se umfla se trag ciorapii elastici.

CHIRURGIA VARICELOR. Se smulge vena safenă internă sau vena safenă externă, se smulge acea venă pe care s-au format varicele. Mai intăi se leagă venele colaterale ce se unesc cu vena safenă şi apoi se taie legătura acestor vene colaterale cu vena bolnavă de varice. Apoi chirurgul introduce in vena cu varice un cateter, un fel de sondă cu măciulie in cap, şi se smulge vena cu varice. Doar smulgerea inlătură recidivarea varicelor. Această operaţie de smulgere se numeşte stripping. Mai puţin agresivă este intervenţia cu laser, fiindcă desfiinţează vena cu varice fără a lăsa plăgi. Dar aparatele cu laser de acest gen sunt scumpe, iar laserul poate distruge şi ţesuturile vecine.

×