Cine fura somnul copiilor nostri? O ancheta realizata im Statele Unite de National Sleep Foundation da raspunsul la aceasta intrebare. Un raspuns incomd mai ales pentru parinti.
Ancheta realizata de National Sleep Foundation confirma ceea ce se banuia: copiii de la varste din ce in ce mai mici sunt privati de numarul normal de ore de somn.Si de asemenea mai confirma ca televizorul, cafeina din racoritoarele carbogazoase si bauturile tip ice-tea sunt responsabile de faptul ca micutii dorm din ce in ce mai putin.
ANCHETA. Potrivit unei anchete complexe, 43% dintre copiii la varsta cursurilor primare au televizorul in dormitor. La 33% dintre copiii intre 3 si 5 ani, televizorul este alaturi de cosul cu papusi. Si, culmea, 20% dintre copiii sub 3 ani au, de asemenea, televizorul in camera de dormit.
Autorii anchetei au observat ca daca televizorul este in dormitor, copiii merg la culcare cu aproximativ 20 de minute mai tarziu, comparativ cu micutii care n-au acest accesoriu langa pat. Astfel, noptile copiilor care au televizor in dormitor sunt mai scurte, ceea ce inseamna insumarea unui deficit de somn de mai multe ore saptamanal.
CAFEINA. Aceeasi ancheta mai scoate in evidenta ca 26% dintre parintii care au copii intre 3 si 5 ani le dau acestora bauturi carbogazoase si tea ice ce contin cofeina. Este un aspect ce nu trebuie neglijat, deoarece si aceste bauturi influenteaza calitatea si durata domnului. Autorii anchetei sustin ca micutii care beau curent acest gen de racoritoare dorm mai putin cu o jumatate de ora pe noapte. Pe baza marturisilor adunate de la acesti parinti, autorii anchetei au stabilit totodata ca micutii care consuma bauturi de racoritoare cu cafeina au somnul agitat si neodihnitor.
RIPOSTA. Cand au fost publicate aceste date, multi parinti europeni au incercat sa protesteze, sustinand ca ancheta se bazeaza pe un stil de viata american diferit de cel european. Dar iata ca spcialistii europeni au ripostat cu date care atesta ca si copiii europenilor sunt victime ale aceluiasi stil de viata.
MAGDA MARINCOVICI
Un deficit de somn de aproape doua ore
Potrivit specialistilor, inca din primele luni de viata se inregistreaza un deficit de somn de aproximativ doua ore. Aceasta este principala cauza a intarzierii procesului de dezvoltare psihica si fizica, a rezultatelor mediocre la invatatura si a multor boli ale sistemului nervos. Iata un tabel care evidentiaza cate ore de somn sunt recomandate si cate dorm copiii in realitate.
Varste - Durata somnului (ore/zi)
In realitate - in medie 12,7
In realitate - in medie 11,7
In realitate - in medie 10,4
In realitate - in medie 9,5
(Sursa: National Sleep Foundation)