Categoric, munca si sedentarismul nu fac casa buna cu sanatatea inimii, sustin cardiologii reuniti la Congresul European Society of Cardiology (ESC), ce a avut loc la Villepinte (Seine-Saint-Denis) intre 27 si 31 august. Potrivit ultimelor studii, cele mai eficiente masuri pe care le putem lua cu scopul de a ne proteja sanatatea inimii sunt: munca fara stres, ciocolata si mersul pe bicicleta.
Cardiologii finlandezi prezenti la acest eveniment medical sustin ca o persoana care munceste zilnic intr-o stare de stres puternic, care trebuie sa faca fata continuu unor exigente majore si nu are posibilitatea de a limita presiunea la care este expusa se afla intr-un risc major de boli cardiovasculare severe. Daca la acesti factori de risc se mai adauga orele suplimentare de munca, inima acestei persoane este extrem de vulnerabila. Asa se explica faptul ca somerii, exceptandu-i pe cei tensionati de imposibilitatea de a gasi o slujba, ar avea o stare de sanatate mai buna comparativ cu cea a salariatilor.
Lucrarile acestui congres au mai scos in evidenta faptul ca inima somerilor este protejata gratie consumului constant de ciocolata. Medicii britanici de la Universitatea din Cambridge au constatat, la nivelul unui lot format din 100.000 de persoane, ca subiectii care mancau mai multa ciocolata beneficiau de o reducere cu 37% a riscului de boli de inima si cu 29% a celui de accident vascular cerebral, comparativ cu persoanele care se delectau rar cu acest aliment.
Pentru a reduce la minimum riscul de a lua in greutate legat de consumul de zahar si grasimi din ciocolata, cardiologii au o solutie certa: mersul pe bicicleta, evident in ritm alert. In acest sens, cardiologul danez Peter Schnohr a observat ca barbatii care pedaleaza zilnic, in mod sustinut, se bucura de o inima sanatoasa comparativ cu barbatii sedentari. Concret: efortul sustinut la bicicleta asigura un plus de cinci ani la durata de viata, in timp ce un efort moderat prelungeste durata de viata cu aproape trei ani. Din pacate, avantajele mersului pe bicicleta sunt mai mari in cazul barbatilor. Astfel, efectul mersului pe bicicleta asupra sanatatii inimii femeilor este mai mic: intre doi si trei ani in plus la durata de viata. Cardiologii reuniti la Congresul European Society of Cardiology avertizeaza ca frecventa bolilor cardiovasculare la femei este in crestere, in special din cauza asocierii intre tutun si pilula contraceptiva.