x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Clinica de diabet, botezată "Prof. Dr Iulian Mincu"

Clinica de diabet, botezată "Prof. Dr Iulian Mincu"

13 Oct 2009   •   00:00

Într-o scrisoare adresată Ministerului Sănătăţii, prof. dr Constantin Dumitrescu, profesor consultant la Clinica de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Malaxa, membru de Onoare al Academiei de Ştiinţe Medicale, arată că, în cadrul unei ceremonii, comitetul director al Institutului Paulescu plănuieşte să confere Clinicii de diabet numele prof. dr Iulian Mincu.



În această scrisoare se mai spune: "Este o hotărâre uluitoare şi aberantă care depăşeşte orice închipuire. Ea sfidează cele mai elementare reguli de conduită etică, de bună cuviinţă şi, în final, reprezintă o profanare dintre cele mai josnice a memoriei marelui savant prof. Ion Pavel, cel care după ce a înfiinţat în 1942 primul Centru de Diabet din Europa a înfiinţat, de asemenea, în 1949, Clinica de Nutriţie, pe care a condus-o până în 1967 şi unde au fost formaţi primii specialişti în diabet şi nutriţie din diferitele centre universitare, punând bazele actualei reţele naţionale ale acestei specialităţi.

Hotărârea este neavenită din mai multe puncte de vedere:
1.     Nu cunosc competenţa acestui «comitet director», calitatea profesională, activitatea ştiinţifică şi titlurile universitare ale membrilor săi care au putut face această propunere aberantă;
2.     Nu cunosc o situaţie similară în ţară sau în altă parte a lumii în care o instituţie publică să poarte numele unei persoane aflate în viaţă. Adăugăm că, în cazul de faţă, este vorba despre însuşirea prin rapt a unui merit ce aparţine altuia;
3.     De la bun început, nu se poate face nici o apropiere între marele savant acad. prof. Ion Pavel, decedat în 1991, ctitorul diabetologiei din ţara noastră, personalitate cu rezonanţă internaţională (membru al Academiei Române, dar şi al Academiei de Medicină din Franţa), reper de cinste şi moralitate, şi prof. Iulian Mincu, profesor consultant, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, a cărui activitate profesională este cel mult îndoielnică, cu un profil moral pe care nu îl putem dezvolta aici. Menţionez că în 1998, Colegiul Medicilor din Bucureşti, prin decizia nr. 10 de la 12 martie 1998, referitor la dosarul pacientei Năipeanu Niculina, un caz celebru în acea perioadă, care a fost victima unei erori de diagnostic şi tratament în timpul conducerii clinicii de prof. Iulian Mincu, pe baza Legii 74 din 1995, art. 13 litera j şi a articolului 37 alin. 1+2, a dat prof. Iulian Mincu sancţiunea de mustrare publică. Această sancţiune este legată de prejudiciul a peste 400.000 de dolari aduşi Ministerului Sănătăţii de dr Tiberiu Mogoş (sancţionat în acelaşi fel), protejat al prof. Iulian Mincu şi încurajat în acţiuni lipsite de deontologia medicală minimă. Nu este deci de mirare că, în prezent, dr Tiberiu Mogoş se află sub cercetare penală pentru un alt prejudiciu (conform unor relatări din presă, de peste un milion de euro) adus Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate prin falsuri în prescrierea unor medicamente antidiabetice.
   
Personal, am lucrat în Clinica de Diabet din Spitalul Cantacuzino între anii 1959 şi 1991 şi sunt singurul colaborator direct aflat în viaţă al prof. Ion Pavel, astfel încât cunosc foarte bine istoricul acestei instituţii create de el. Un amănunt important totuşi poate arăta ridicolul iniţiativei actualului «comitet director» al Institutului Paulescu: în anul 1967, la data pensionării prof. I. Pavel, noul sosit la conducerea clinicii, tânărul conf. Iulian Mincu, a scos pe hol biroul şi lucrurile personale ale acad. I. Pavel, alungându-l, în cel mai brutal şi mai partinic mod al timpului, din clinica pe care o înfiinţase şi pe care prof. I. Mincu doreşte acum a-şi pune numele!

Prejudiciile ştiinţifice şi morale ale gestului infam al prof. I. Mincu, făcut unui mare savant, sunt mari şi imposibil de recuperat.

Este o datorie de onoare a specialiştilor diabetologi care au atribuit numele prof. I. Pavel Centrului de Diabet de a da acelaşi nume şi Clinicii înfiinţate de el cu 60 de ani în urmă, cinstindu-i memoria aşa cum pe deplin o merită şi aşa cum se cuvine.

Vă rog cu respect şi cu toată indignarea ce mi-a provocat-o aberantul anunţ să luaţi măsurile care se impun pentru ca acţiunea anunţată să fie anulată sau mai bine să fie înlocuită cu cinstirea memoriei adevăratului întemeietor al clinicii, prof. I. Pavel. Atribuirea acestui merit altcuiva, indiferent despre  cine este vorba, reprezintă mai mult decât o simplă necuviinţă, reprezintă o adevărată blasfemie".
 

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă