x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Computerul si stresul ne ingrasa

Computerul si stresul ne ingrasa

17 Mar 2004   •   00:00

Stare de iritare, nervozitate, manie, furie, stres... Indiferent cum o numiti, cel mai intelept e sa scapati de aceasta stare, deoarece ea poate fi responsabila de kilogramele suplimentare si unele boli cardiovasculare.

Acest pericol ii pandeste deopotriva pe adolescenti, dar si pe adulti. "Bataile inimii" este numele unei anchete epidemiologice realizate pe 160 de adolescenti intre 8 si 18 ani. Ancheta lansata sub sloganul "Controlati-va nervii si emotiile", in cadrul campaniei de preventie sustinuta de asociatia americana a inimii, a avut ca scop stabilirea legaturii dintre kilogramele in plus si capacitatea de a tine in frau starea de nervozitate. Rezultatele sunt demne de luat in seama. Adolescentii care au dificultati in a-si stapani nervii si emotiile prezinta riscuri majore de a se ingrasa.

TULBURARI. Profesorul William Muller, coordonatorul anchetei, se explica. Nervozitatea provoaca multiple tulburari ale comportamentului alimentar si, in consecinta, cresterea greutatii. Or, se stie foarte bine ca obezitatea reprezinta una dintre cauzele principale ale afectiunilor cardiovasculare depistate la varste din ce in ce mai mici.

COPII. Potrivit prof. Muller, "copiii care prezinta o stare de nervozitate prelungita au tendinta de a se izola, de a sta mai mult in fata televizorului, a calculatorului si de a se rupe de prieteni. Un asemenea comportament este de natura sa favorizeze sedentarismul si cresterea in greutate.

ADULTI. Concluziile acestui studiu au fost aprofundate de un recent studiu realizat in Statele Unite, pe 1.055 de persoane peste 30 de ani. Studiul confirma ca modul de a reactiona la stres al adultilor reprezinta o explicatie a aparitiei bolilor cardiovasculare inainte de varsta de 55 de ani. Pericolul afectiunilor inimii sunt de trei ori mai mari in cazul adultilor nervosi, comparativ cu cel al adultilor calmi. Iar riscurile unui infarct cresc de sase ori.

Stilul de viata si bolile cardiovasculare

Medicul specialist cardiolog Daniela Qeshata de la Institutul de Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu" spune ca si in tara noastra "limita inferioara de varsta de aparitie a bolilor cardiovasculare este intre 30 si 40 de ani, deoarece stresul genereaza modificari in stilul de viata si de alimentatie". De asemenea, se constata tendinta parintilor si a profesorilor de a ignora importanta sportului in evolutia copiilor. "La Institutul "C.C. Iliescu" au fost efectuate studii pe copii si adolescenti care au aratat ca multi au probleme cu colesterolul, ceea ce pe termen lung desigur va majora riscurile bolilor cardiovasculare", precizeaza dr. Qeshata.
( MAGDA MARINCOVICI )

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă