x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei CONGRESUL DE ONCOLOGIE - Michael Untch, românul care luptă cu cancerul

CONGRESUL DE ONCOLOGIE - Michael Untch, românul care luptă cu cancerul

de Lacrima Andreica    |    06 Oct 2008   •   00:00
CONGRESUL DE ONCOLOGIE - Michael Untch, românul care luptă cu cancerul

Societatea Română de Radioterapie şi Oncologie Medicală, în colaborare cu European Society for Medical Oncology au organizat, între 2 şi 4 octombrie, al 18-lea Congres Anual de Oncologie.



Societatea Română de Radioterapie şi Oncologie Medicală, în colaborare cu European Society for Medical Oncology au organizat, între 2 şi 4 octombrie, al 18-lea Congres Anual de Oncologie. Tematica din acest an: "Managementul Cancerului la Sân”, "Diferenţe europene în tratamentul cancerului la sân”. Românul Michael Untch, onncolog şi ginecolog de talie internaţională, participant la acest eveniment medical, consideră că sunt suficiente dovezi să sperăm că necruţătorul cancer "va fi ţinut sub control”.

Michael Untch este român, deşi după nume n-ai spune. A plecat de mai bine de 30 de ani în Germania. A studiat "medicina” la Munchen.  S-a căsătorit şi este tată a patru copii. Vorbeşte încă fluent limba română şi simte româneşte, dovadă că vine în ţară de patru-cinci ori pe an, lucrează cu colegii săi din Sibiu şi Bucureşti, iar de ceva vreme şi cu cei de la Institutul Oncologic din Cluj.  Speră ca, în 20 de ani, cancerul să fie cel puţin o boală ţinută sub control. A publicat peste 200 de lucrări de specialitate în oncologie, a tratat mii de pacienţi, aplicând cele mai noi tratamente. Este profesor şi şeful Centrului Interdisciplinar de Cancer la Sân la Helios Klinikum din Berlin.

Modelul german

Reputatul oncolog Michael Untch dă  exemplul  Germaniei în privinţa luptei contra cancerului de sân. Michael Untch pledează pentru screening-ul prin mamografie anuală, care trebuie introdus şi în România. în Germania, femeile de la 50 la 70 de ani sunt incluse în acest screening, metodă ce oferă şansa ca majoritatea cancerelor de sân să fie depistate "într-un stadiu extrem de timpuriu. Astfel, 90% dintre paciente sunt salvate. Dar în România aproximativ 50% dintre cazuri sunt depistate în faza a III-a - a IV-a. Deci în stadiu avansat. Motiv pentru care trebuie introdus cât mai repede un screening prin mamografii de calitate”, avertizează specialistul.  

În acest sens, Michael Untch promite nu doar susţinere în lumea medicală, dar şi pe lângă politicieni pentru a-i convinge de necesitatea acestui screening. De asemenea, face lobby la Bruxelles pentru România, în condiţiile în care resursele noastre materiale sunt limitate.

Michael Untch crede în tratamentele antihormonale şi chimioterapie. Dar mai ales  în tratamentul cu anticorpi şi molecule mici, intrate deja de 4-5 ani în ghidurile terapeutice din Occident. Din acest punct de vedere România este pe o cale bună, spune oncologul Michel Untch.

Multe boli sunt puse în cârca stresului. Dar Michael Untch e de cu totul altă părere. "Ceea ce noi credem azi că e stres rareori e cu adevărat un stres. Simţim nevoia să găsim motivaţii pentru toate în viaţă, dar nici un studiu n-a putut demonstra legătura dintre stres ca atare şi declanşarea cancerului la femei”.

Vaccinul de col uterin

La ora actuală se discută intens despre cancerul de col uterin şi vaccinul contra acestei forme de cancer. Evident am abordat subiectul şi cu profesorul Michael Untch, care ne-a răspuns printr-un exemplu decupat din familia sa.  "Am o fată de 15 ani şi o fetiţă de 6 luni, între ele am doi băieţi. Fata de 15 ani a fost vaccinată fără nici un dubiu. Studiile prezentate au dovedit clar eficienţa vaccinului  împotriva cancerului de col. Acest vaccin reprezintă o investiţie în beneficiul societăţii. în Germania, se îmbolnăvesc anual cam 10.000 de femei de cancer de col uterin. Ceea ce ştim este că peste 90% dintre cancerele de col uterin sunt provocate de un virus, iar vaccinul este eficient 100%. După începerea vieţii sexuale, respectiv între 15 şi 18 ani, procentul de infectare este foarte mare, până la 80%. În cazul a 3%-10% dintre tinere se înregistrează o  evoluţie a acestui virus. De aceea e mai bine să le vaccinăm pe toate. Efectele colaterale sunt zero. Cred că, în următorii 20 de ani, în ţările care au aplicat vaccinul nu vor mai avea cancer de col uterin”.

Michael Untch este de părere că şi bărbaţii ar trebui să facă parte dintr-un program de vaccinare contra HPV. Ceea ce înseamnă că şi bărbaţii trebuie incluşi într-un program de vaccinare împotriva HPV, virusurile responsabile de cancerul de col uterin. Reputatul oncolog consideră că, în 10-15 ani, şi bărbaţii vor fi vaccinaţi. "ştiţi cum sunt bărbaţii. Lasă pe umerii femeilor toate responsabilităţile: şi casa, şi pilulele, şi vaccinurile, şi copii se va întâmpla că bărbaţii se vor baza ca întotdeauna pe femei. şi aici, cele mai inteligente fiinţe şi mai harnice sunt femeile, nu bărbaţii. Ele sunt baza unei societăţi, iar dacă vă uitaţi la nou-născuţi, fetiţele sunt mai rezistente la boli, la infecţii, la complicaţii decât băieţii. Sexul slab până la urmă e bărbatul, nu femeia.

Politicienii

Michael Untch este la curent cu faptul că spitalele şi secţiile de oncologie din ţara noastră sunt luate cu asalt. Dar are şi o reţetă pe care o recomandă politicienilor. "Le doresc politicienilor care iau decizii să fie cel puţin o dată pacienţi ai sistemului medical românesc aşa cum sunt românii de rând. Trebuie să spun că şi în Germania, pacientul asigurat în sistemul  privat primeşte consultaţia în 3 zile, iar cel asigurat la stat, în 3 luni sau poate 5 luni.  Am aflat recent că, în Statele Unite, peste 50 de milioane de americani n-au nici o formă de asigurare medicală, adică de două ori şi jumătate populaţia României. Am văzut într-o prezentare spitalul Filantropia, complet dotat, hipermodern, deci e clar că se poate şi bani sunt. Trebuie doar să ştim să-i atragem să ne organizăm.

Malpraxis

Procese de malpraxis există în toată lumea şi sunt în directă corelaţie cu numărul de avocaţi dintr-o ţară. Astea sunt statistici, nu vorbe goale. Pe de altă parte, trebuie să recunoaştem că se fac greşeli şi în medicină cele mai multe se întâmplă prin lipsa de comunicare dintre medici. Nu din prostie, răutate sau rea-voinţă. Poate prin malpraxis va învăţa şi România să ţină la viaţa pacienţilor săi. Malpraxisul se întâmplă în fiecare zi în toate spitalele lumii. Eu le spun mereu colegilor mei că dacă noi nu suntem capabili să ne rezolvăm problemele şi stăm la mâna politicienilor e vai de noi.

×