Conjunctivita este o boală extrem de contagioasă care se transmite fie prin apa de la piscină, prin folosirea unor prosoape, batiste, feţe de pernă contaminate, fie prin mîini murdare.
Conjunctivita este o boală extrem de contagioasă care se transmite fie prin apa de la piscină, prin folosirea unor prosoape, batiste, feţe de pernă contaminate, fie prin mîini murdare. Transmiterea bolii este favorizată de temperaturile ridicate care contribuie la înmulţirea microbilor ce infectează conjunctiva, învelişul intern al pleoapelor şi al părţii din faţă a globilor oculari.
Ochi lipiţi, mîncărime, usturime
Conjunctivita se manifestă prin simptome variate: de la înroşirea ochilor, secreţii abundente, care duc la trezirea cu ochii lipiţi, pînă la senzaţie de corp străin în ochi, mîncărime, usturime. „Caracteristică este însă păstrarea acuităţii vizuale atît timp cît nu apar complicaţii. Pacientul prezintă simptomele respective, dar vede la fel de bine“, explică asistent universitar doctor Florentina Grigoriu, medic primar oftalmolog la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. În momentul în care acuitatea vizuală scade înseamnă că au apărut complicaţiile şi lucrurile nu se mai limitează la o simplă conjunctivită.
Pentru a nu ajunge la complicaţii trebuie să ne prezentăm la oftalmolog de la primele semne ale conjunctivitei. Este adevărat că uneori conjunctivita se vindecă fără tratament datorită lacrimilor care au rol de apărare împotriva infecţiilor. Dar cum nu putem miza pe acest lucru în toate cazurile, este mai sigur să consultăm oftalmologul. „Conjunctivita nu trebuie tratată după ureche. Ochii trebuie spălaţi frecvent cu ser fiziologic sau cu apă şi săpun. Atenţie, nu se folosesc remedii populare, cum ar fi ceaiul de muşeţel, de albăstrele sau laptele matern. Acestea nu fac decît să întreţină infecţia“, avertizează dr Florentina Grigoriu. După îndepărtarea secreţiei, în ochi se pun coliruri antiseptice şi antibiotice, conform prescripţiei medicale. Ochiul cu conjunctivită nu se pansează niciodată, deoarece secreţia stagnează şi microbii se înmulţesc sub pansament.
Pentru a preveni conjunctivita, dr Florentina Grigoriu recomandă păstrarea igienei riguroase a mîinilor, folosirea unui prosop pentru fiecare membru al familiei, evitarea ştrandurilor prost întreţinute.
LA PISCINĂ. Conjunctivita de piscină este provocată de o bacterie
specifică tractului genito-urinar numită chlamydia. Apa bazinelor de înot este
un mediu prielnic dezvoltării acestor bacterii. În condiţiile în care apa nu
este clorinată şi schimbată periodic, bazinele devin surse de conjunctivită.
Pentru a se feri de contaminare, persoanele care merg la ştrand sînt sfătuite
ca, la ieşirea din bazin, să se spele pe faţă cu apă şi săpun sau să poarte
ochelari de protecţie.