x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Consultul postnatal

Consultul postnatal

21 Ian 2008   •   00:00

După naştere este extrem de important atăt pentru sănătatea mamei, căt şi pentru a copilului ca proaspăta mămică să se prezinte la medic pentru consulturile postnatale.

După naştere este extrem de important atăt pentru sănătatea mamei, căt şi pentru a copilului ca proaspăta mămică să se prezinte la medic pentru consulturile postnatale. Este recomandarea specia­listului nostru conf. dr Daniel Popescu, directorul Policlinicii "Şerban Vodă". "Consultul postnatal trebuie să aibă loc la puţin timp după ce femeia a născut, in perioada de alăptare şi este o etapă in care medicul trebuie să fie atent la o serie de aspecte importante", precizează conf. dr Daniel Popescu.

 

Obstetricianul

In primul rănd, medicul trebuie să urmărească evoluţia intervenţiei la care a fost supusă femeia, indife­rent dacă a născut natural sau prin cezariană. Este de preferat ca primele consulturi să le acorde medicul obstetrician care a asistat la naştere, deoarece acesta este la curent cu istoricul pacientei, ştie cum a decurs naşterea, dacă au existat complicaţii care trebuie observate şi după naştere. "Spre exemplu, dacă in timpul naşterii a avut loc o ruptură de col uterin, trebuie ca medicul să urmărească evoluţia operaţiei. El trebuie să se asigu­re că rana se inchide natural, deoarece, in caz contrar, există riscul ca femeia să nu mai poată concepe alt copil", subliniază specialistul nostru. In plus, este important ca obstetricianul care a asistat la naştere să prevină apariţia infecţiilor şi tot el trebuie să scoată firele după operaţie. Vizitele mamei la medic ar trebui să aibă loc la o lună-două sau după caz. In situaţiile in care totul merge bine şi nu există complicaţii după naştere, atunci vizitele pot fi mai rare. Insă dacă există pro­bleme, oricăt de mici, proaspăta mamă trebuie să consulte medicul", arată conf. dr Daniel Popescu.

 

Analize

După naştere este necesar ca lăuza să fie supusă şi unui set de analize ale probelor biologice, pentru a observa dacă femeia prezintă sau nu modificări care i-ar putea pune viaţa in pericol, dacă nu cumva este anemică. Analizele vizează şi nivelul de hidratare al mamei. Dacă femeia nu bea suficiente lichide, laptele cu care işi hrăneşte bebeluşul nu va fi consistent. "De asemenea, este importantă alimentaţia mamei, deoarece tot ce mănăncă trece in lapte şi ajunge la copil. Contraindicaţiile sunt numai pentru produsele cu gust foarte puternic sau foarte picante: cu usturoi, cu piper etc.", atrage atenţia specialistul.

 

AVERTISMENT. La consultul postnatal, femeia este informată că după naştere va continua să piardă o secreţie din uter. De aceea, "este important să existe o igienă locală riguroasă, astfel incăt să se impiedice infectarea uterului, care este deja sensibilizat de trauma naşterii. Tot in acest sens este indicat ca in etapa postnatală femeia să aibă contacte sexuale protejate cu partenerul ei. Deoarece orice infecţie se poate transmite foarte uşor", atrage atenţia conf. dr Daniel Popescu.

 

FERTILITATE. Femeia trebuie să ştie că hormonul care declanşează secreţia lactată este acelaşi care inhibă apariţia ciclului menstrual, deci este posibil ca aproximativ două luni după naştere femeia să nu aibă ciclu menstrual. Insă aceasta nu inseamnă că nu poate să rămănă insărcinată. Ovarul funcţionează, eliberează ovulul, iar femeia poate rămăne insărcinată şi in această perioadă, chiar dacă nu are menstruaţie.

 

SĂN. Sănul este sursa de alimentaţie a copilului. De aceea este esenţială igiena acestuia. "Mamelo­nul trebuie spălat şi uns cu o alifie de protecţie după fiecare supt, pentru a preveni fisurarea sau crăparea lui. In cazul in care pielea de pe mamelon se fisurează, copilul nu mai poate să sugă de la sănul respectiv şi, in plus, mamelonul se poate infecta", arată specia­listul.

×
Subiecte în articol: femeia nastere sănătatea femeii