x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Contagioase inainte de ingalbenire

Contagioase inainte de ingalbenire

22 Apr 2004   •   00:00

Hepatitele sunt un blestem al vremurilor moderne, mai ales parsivul virus C, care ajunge sa fie descoperit cu totul intamplator.

Incep sa fie consumate tot mai multe litere ale alfabetului pentru a boteza virusii noi aparuti in teritoriul hepatitelor. Se discuta tot felul de strategii impotriva afectarii ficatului de catre virusi, dar e necesar sa fie reamintite perioadele in care o hepatita ete contagioasa. In perioada preicterica, adica inainte de ingalbenire virusii sunt contagiosi. In perioada de incubatie secretiile bolnavului de hepatita sunt contagioase.

La hepatiele A si E virusii se raspandesc prin materiile fecale, prin calea fecal-orala. De aceea trebuie sa fie spalate mainile. Copiii trebuie invatati ca atunci cand se duc la WC si, fiind dreptaci, folosesc mana dreapta cu hartia, la chiuveta sa deschida robinetul numai cu mana stanga, cea care nu a fost infectata de materiile fecale. Virusii A si E produc hepatite acute, dar nu lasa urme, nu dau cronicizari, ficatul nu ramane afectat, se intampla un fel de restitutio in integrum a structurii ficatului. Din pacate 40% dintre cei cu hepatite B raman cu riscul de a evolua spre bolile cronice de ficat, ei raman purtatori de virusi. Situatia este mai alarmanta in cazul hepatitelor tip C fiindca 80% dintre bolnavi poarta in continuare virusul C si riscul evolutiei spre hepatita cronica, ciroza si cancer hepatic este important. Mai primejdioasa este situatia cand multi bolnavi duc pe picioare hepatitele, procentele se ridica la 60 - 70 si asta fiindca ei nu se ingalbenesc. Semne totusi exista: oboseala, scaune ceva mai decolorate etc.

Mai exista si alte simptome ale debutului hepatitelor, un debut pseudogripal, manifestari cutanate, debut neuropsihic, mai rar se ivesc suferinte biliare, angiocolite, semne de apendicita. Toate aceste prime manifestari dispar o data cu instalarea icterului.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă