Sindromul hiperkinetic cu deficit de atenţie afectează 17% dintre copii. Iar Comisia Europeană arată că, anual, 27,4% din populaţia UE suferă de tulburări mintale.
Numărul cazurilor de sindrom hiperkinetic cu deficit de atenţie (ADHD) şi autism a crescut sistematic in intreaga lume. Sindromul hiperkinetic era inregistrat la 6%-8% dintre copii in urmă cu căţiva ani, astăzi insă cifrele indică valori de 17%.
"Autismul se regăseşte cu o prevalenţă de 60 de cazuri la 10.000 de copii", arată prof. dr Mircea Tiberiu, preşedintele Societăţii Naţionale de Neurologie şi Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului din Romănia. Cauzele acestui fenomen sunt poluarea, stresul din timpul sarcinii, dieta bogată in aditivi alimentari, care afectează sistemul nervos al copilului incă din perioada intrauterină.
CONGRES. La Congresul Naţional de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului, specialiştii incearcă găsirea unor soluţii pentru depistarea precoce a acestor afecţiuni. Se urmăreşte implicarea părinţilor, a educatorilor şi a profesorilor in diagnosticarea precoce a ADHD. Simptomele specifice - neatenţia, hiperactivitatea şi impulsivitatea - devin evidente o dată cu inceperea şcolii.
Sindromul poate fi sugerat de note mici, slabe abilităţi de planificare a invăţării, probleme de socializare, imagine negativă despre sine. "Din păcate, in ţara noastră, rolul psihologului in şcoli şi grădiniţe nu este definit. In acest moment, la nivel naţional nu sunt decăt 60 de psihologi in grădiniţe", afirmă psihologul Domnica Petrovai de la Centrul Naţional de Sănătate Mintală. Riscurile pe termen lung sunt dintre cele mai grave, copiii cu ADHD netrataţi pot deveni adulţi cu probleme de adaptare socială sau cu tulburări afective.