x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cristalinul intrat in ceata

Cristalinul intrat in ceata

23 Mar 2006   •   00:00

Multi sunt cei care ajung sa sufere de cataracta si sperietura e mare. Spaima nu trebuie sa cuprinda marea masa a celor care, avand cataracta intr-un anumit moment, vor fi operati. Multi nici macar nu stiu ce inseamna operatia de cataracta si trebuie sa-si fixeze in minte ca ea nu este un capat de tara, ca dureaza circa 15 minute si ca in locul cristalinului se planteaza un cristalin artificial, iar omul nu este internat. Vine a doua zi la control.

CAND VINE CATARACTA


Orice fel de tulburare a transparentei cristalinului se numeste cataracta. Profesorul doctor Monica Pop, directoarea generala a Spitalului de Urgente Oftalmologice, explica boala numita cataracta si atrage atentia ca trebuie stiut un fapt important: cristalinul este asemanator unei lentile biconvexe si trebuie sa fie transparent. Cand cristalinul devine opac s-a instalat cataracta.

Desi atat de des intalnita, cataracta n-a fost pe deplin lamurita de stiinta si iata ca medicina nu stie cauza care duce la formarea acesteia. Bineinteles ca exista si o componenta genetica si cataracta obisnuita apare mai des la cei cu o predispozitie din nastere spre cataracta, cu atat mai accentuata este componenta genetica cu cat cataracta este din nastere, congenitala.

SEMNE


Primul semn al cataractei este incetosarea privirii. Cataracta primitiva, cea aparuta pe un ochi care n-a avut alta boala, se instaleaza la ambii ochi cu ceva decalaj de timp la un ochi fata de celalalt. Evolutia cataractei pana cand ea "s-a copt" pentru operatie dureaza 1-2 ani.

Cand vederea este inca functionala si omul vede cu dioptrii, cataracta inca nu se opereaza. Cand omul nu se mai descurca, nu mai poate lucra, nu mai poate citi, nu mai are vedere utila, a sosit momentul interventiei chirurgicale. Tulburarea transparentei cristalinului – cataracta – nu se resoarbe in nici un fel, nu te poti opune aparitiei cataractei, nu ii poti frana evolutia in nici un fel, nici cu picaturi, nici cu alte medicamente. La momentul potrivit, singura solutie este inlocuirea cristalinului prin operatie.

Medicul oftalmolog care va executa operatia trebuie sa stabileasca si tipul cristalinului artificial, caci si acestea se deosebesc prin dioptrii. Cand in cataracta primitiva, cea aparuta pe un ochi care nu a avut alta boala, incepe incetosarea vederii, acest stadiu al bolii se corecteaza cu lentile cu minus. In stadii incipiente, cataracta incepe cu o miopie. Daca un om purta ochelari pentru miopie de minus 5, deodata observa ca are nevoie de dioptrii mai tari, de exemplu, minus 7. Insa la 65 de ani nu creste niciodata miopia. Deci de vina este cataracta, care la miopia lui veche a adaugat o miopie provocata de cataracta. Si asa s-au marit dioptriile cu minus ale miopului. Dimpotriva, cand omul era hipermetrop, adica nu vedea de aproape si purta dioptrii cu plus, exista un moment in care unii constata ca le-a scazut dioptria cu plus si vad mai bine de aproape. Dar nu exista ochelari cu plus carora sa le scada dioptria cu plus. De vina in aceste cazuri este tot cataracta. Deci cataracta debuteaza cu o miopie si se face o insumare algebrica a dioptriilor. Deci purtatorilor de ochelari cu plus, evident, li se micsoreaza dioptria cu plus, caci din ea s-a scazut minusul miopiei din cataracta. Un hipermetrop cu plus 5 ajunge sa vada cu plus doi fiindca are cataracta.

GLAUCOM, DIABET...


Trebuie sa se mentioneze ca acele cataracte care aduc si un glaucom secundar trebuie operate imediat. Cataracta obisnuita nu se opereaza daca pacientul are diabet in faza neechilibrata. El este amanat pana in clipa in care si-a reglat glicemia. Cataracta obisnuita nu este o urgenta oftalmologica, asa ca nu sunt operati imediat nici pacientii cu infectii, mai ales sinuzite si abcese dentare, dar nici bolnavii cu ulcere deschise.

Cataracta congenitala poate fi unilaterala, la un ochi, ea fiind mai grava, sau bilaterala. Motivele unei cataracte din nastere pot fi: unele viroze de care a suferit gravida in primele luni de sarcina (cea mai periculoasa fiind rubeola). Dar orice viroza mai accentuata chiar de natura respiratorie poate duce la nasterea unui copil cu cataracta congenitala. In cataracta congenitala unilaterala foarte des apare ambliopia. Adica ochiul care are cataracta se dezobisnuieste sa vada si, daca nu se recupereaza pana la varsta de 6 ani, ochiul acesta nu va vedea toata viata, iar bolnavul nu va obtine carnet de conducere si nu va putea urma unele meserii. Tocmai de aceea este mai bine sa fie bilaterala cataracta, fiindca vederea fiind egala la ambii ochi nu se instaleaza ambliopia, adica nevederea la unul dintre ochi.

LA NASTERE. Copilul, la nastere, trebuie sa aiba pupila neagra, daca ea prezinta o alta coloratie, ceva este in neregula. De altfel, la orice nou-nascut trebuie sa se faca un control oftalmologic pentru descoperirea unor boli de ochi, intre care si a unei cataracte congenitale.

CONGENITALA. Operatia trebuie facuta cat mai devreme. Interventia chirurgicala se face chiar la nou-nascut. Cu cat copilul este operat mai de mic, el are sanse mai mari de a vedea cu ochii bolnavi de cataracta congenitala. Copilul, dupa o luna, trebuie sa fie testat chiar de mama lui si ea sa observe daca micutul sugar intoarce capul, urmarind cu ochii miscarea unui obiect.

DIFERENTE. Pacientii trebuie sa stie un lucru important: in cazul cataractei, operatia, care inlocuieste cristalinul bolnav si opac cu un cristalin artificial, readuce vederea buna dinainte. Alta este situatia in cazul glaucomului, acea crestere periculoasa a tensiunii din ochi, care repede poate atrofia nervul optic cu efecte definitive. Operatia de glaucom nu poate readuce vederea buna dinainte si ea doar opreste boala de glaucom, conservand acuitatea vizuala care exista in momentul operatiei.

×
Subiecte în articol: ochi cataracta sanatatea adultului