x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cronica unei demisii care plutea în aer

Cronica unei demisii care plutea în aer

de Magda Marincovici    |    05 Noi 2009   •   00:00
Cronica unei demisii care plutea în aer
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Totul a început de la ideea că pentru a reduce riscul de răspândire a gripei noi s-ar putea limita întrunirile publice, tocmai în plină campanie electorală. Ideea a fost de trei ori culmea.

O dată pentru că a fost lansată chiar de ministrul Videanu, dar că oalele sparte le-a plătit profesorul Streinu Cercel. Specialistul a încercat în zadar să liniştească pe cine trebuie, cum că deocamdată nu se pune problema să se interzică adunările populare.

A doar oară culmea, pentru că profesorul Streinu Cercel chiar şi-a luat misiunea în serios şi a avertizat obiectiv asupra pericolului care ne pândeşte, dar de la cea mai înaltă tribună a fost acuzat că "prăvălea Apocalipsa peste ţară".

Şi a treia oară culmea, deoarece în puţine cazuri avem şansa omului potrivit la locul potrivit, în momentul potrivit, dar îi dăm cu piciorul din motive politice. Iată cum s-au derulat evenimentele, care s-au finalizat cu un anunţ categoric din partea profesorului Streinu Cercel: "Mi-am dat demisia din motive personale".

29 octombrie
Ministrul interimar al Sănătăţii, Adriean Videanu
Se analizează posibilitatea limitării numărului de întruniri publice, ca măsură de prevenire a răspândirii virusului gripei porcine. (Trebuie precizat că doctorul Ion Bazac, fostul deţinător al portofoliului, amintea despre "o anume" intenţie din partea autorităţilor privind limitarea întâlnirilor publice de genul concertelor, competiţiilor sportive şi mitingurilor, cu scopul prevenirii răspândirii virusului de tip nou.)

30 octombrie
Prof. Adrian Streinu Cercel, secretar de stat
Ministerului Sănătăţii nu i s-a pus problema interzicerii adunărilor în locurile publice din cauza răspândirii virusului A/H1N1. În fiecare reuniune a Comitetului de coordonare şi acţiune al MS pentru noua formă de gripă pandemică se discută toate aspectele legate de limitarea virusului A/H1N1 şi a fost abordată inclusiv această problemă. Însă, în acest moment, nu este cazul.

30 octombrie 2009
Adrian Streinu Cercel
România este la început de drum. Acum trecem prin valul al doilea din patru. Ultimul val este aşteptat la sfârşitul anului viitor. Numărul celor afectaţi ar putea ajunge atunci la 30% din populaţia activă a ţării, iar numărul deceselor la 2,5 dintre cei afectaţi.

30 octombrie 2009
Adrian Streinu Cercel
Cei în vârstă au mai avut de-a face cu astfel de virusuri şi au căpătat imunitate. Pe când cei tineri, nu.

2 noiembrie 2009
Adrian Streinu Cercel
Scenariul ăsta cu 20.000 de morţi e minim, ăsta e mizilic.

2 noiembrie 2009
Adrian Streinu Cercel
"Să zicem bogdaproste dacă ne va da cineva vaccin în această perioadă, o să avem cinci-şase săptămâni de infecţie cu potenţial sever."

2 noiembrie 2009
Traian Băsescu
M-a alertat declaraţia secretarului de stat Streinu Cercel, care prăvălea Apocalipsa peste România şi impunea importul imediat de vaccin antigripal. România nu va importa nici un vaccin, avem în acest moment, la Institutul Cantacuzino, 1 milion de doze, iar în zece zile putem avea încă 1 milion.
Doar opt ţări din Europa produc acest vaccin, iar România este una dintre ele.

3 noiembrie
Virgil Păunescu, consilierul prezidenţial
Ar trebui să nu mai apară, induce panică în populaţie.

3 noiembrie
Adrian Streinu Cercel
Mi-am dat demisia din motive personale. (Totuşi, în seara aceleiaşi zile, profesorul Streinu Cercel a participat la şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării având ca subiect principal de analizat: gripa nouă.)

3 noiembrie 2009
Adriean Videanu, ministrul interimar al Sănătăţii
Eu nu i-am acceptat demisia, am făcut apel să renunţe la demisie în ideea de a gestiona gripa porcină. Este un foarte bun şi recunoscut virusolog.

 

Statistică
Potrivit Centrului Naţional de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile, totalul cazurilor de îmbolnăvire cu virusul gripal A/H1N1 în România este de 707. Din acestea, 35 au fost confirmate ieri, în intervalul 9:00-17:00, şi au fost înregistrate în 13 judeţe şi în municipiul Bucureşti. Cele mai multe cazuri, respectiv şapte, au fost confirmate în Capitală, şase în Botoşani, cinci în Prahova, trei în Suceava, câte doi în Bacău, Timiş, Dolj, Harghita şi câte unul în Arad, Braşov, Călăraşi, Dâmboviţa, Maramureş, Neamţ. Două dintre persoanele confirmate în Suceava au călătorit în Ucraina, la Cernăuşi, în perioada 26-30 octombrie a.c. La acestea, debutul simptomatologiei a avut loc la 31 octombrie 2009.

 

Testarea pe copii a vaccinului pandemic
Institutul Cantacuzino a anunţat că, în luna ianuarie, va fi realizată testarea pe copii a vaccinului contra gripei noi. Aceste teste se efectuează pe copii sănătoşi şi presupun respectarea riguroasă a "regulilor de bună practică în studiul clinic".

Profesorul doctor Ion Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie din cadrul Facultăţii de Farmacie din cadrul UMF "Carol Davila" Bucureşti, spune că la aceste teste participă copiii voluntari. În acest sens, trebuie să existe acordul copiilor şi al părinţilor. Atât părinţii, cât şi copiii - evident la nivelul lor de înţelegere - trebuie să fie informaţi complet şi corect, scris şi verbal, în limba maternă asupra participării la studiu şi asupra riscurilor. Nu trebuie să existe nici un mijloc de stimulare sau de constrângere. Părinţii şi copiii voluntari pot să se retragă din aceste studii fără să dea explicaţii şi fără să suporte consecinţe.

Potrivit informaţiilor furnizate de profesorul Fulga, în ţara noastră există firme private de recrutare a voluntarilor pentru studii clinice, care au contracte cu firmele producătoare.

Aceste studii clinice pot fi realizate numai de unităţi sanitare autorizate în acest sens de Ministerul Sănătăţii. Protocoalele de studii clinice sunt aprobate în prealabil de Agenţia Naţională a Medicamentului. După care ele sunt aprobate în cadrul unei comisii naţionale de etică, patronată de Academia de Ştiinţe Medicale. Această comisie este independentă de orice structură instituţională a statului. Numai după ce această comisie de etică şi-a dat avizul pot începe studiile, care pot fi "inspectate" de Agenţia Naţională a Medicamentului.

Studiile clinice se desfăşoară cu respectarea unor reguli precise, cunoscute sub numele de "reguli de bună practică în studiul clinic (GCP)". Dacă nu se respectă GCP, se pot aplica sancţiuni severe, inclusiv sancţiuni penale. Există cazuri nefericite de reacţii severe sau chiar de deces. Profesorul Fulga nu exclude aceste riscuri. În acest sens, firma care recrutează voluntari încheie asigurări de sănătate cu firme specializate. "Dar trebuie reţinut că reacţiile adverse care apar pe parcusul studiilor clinice sunt mai reduse comparativ cu cele curente." Motivul: în timpul studiilor clinice, există o supraveghere medicală mai bună a voluntarilor decât a persoanelor cărora li se administrează în mod curent medicamentul etc.

Profesorul Ion Fulga spune că mărimea lotului de voluntari depinde de medicamentul testat. În cazul voluntarilor adulţi poate exista o recompensă materială, care însă nu va depăşi plata a una-două zile lucrătoare, cât ar fi fost necesar pentru participarea la teste. Trebuie precizat că în asemenea teste nu sunt recrutaţi "boschetari", pentru că se consideră că orice recompensă materială, câte de mică, este sinonimă cu o racolare.

Vaccinul este un produs biologic. Profesorul doctor Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiulului Medicilor, ne precizează că, în cazul vaccinului contra gripei noi, fiind vorba despre o testare pe populaţie sănătoasă, copiii voluntari sunt perfect sănătoşi. În acest sens, voluntarii beneficiază de un control medical riguros.

Specialiştii Institutului Cantacuzino au anunţat că serul conţine o singură tulpină inactivată a virusului A/H1N1 izolat în California. Tulpina a fost trimisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, iar cultivarea ei s-a făcut pe ouă de găină.

×