x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cu falci de bursuc

Cu falci de bursuc

26 Iun 2004   •   00:00

Profesorul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului national de boli infectioase "M. Bals", a explicat ca virusul varicelei este un virus herpetic, la fel ca virusul acelei boli numita zona zoster.

FLORIN CONDURATEANU - Pusul medicinei

De fapt, daca ai facut o data varicela, recidiva nu mai este posibila, insa virusul se cuibareste in ganglionii spinali si te poate imbolnavi de zona zoster. In aceasta maladie apare o jena, apoi o usturime si o fierbinteala, iar dupa cateva zile isi fac aparitia veziculele pe traseul unui nerv, iar pe acest traseu nervos se instaleaza dureri atroce. Bolnavul de zona zoster trebuie sa stea in casa fiindca este contagios, iar medicatia este compusa din antivirale si antiinflamatoare.

Dar, revenind la varicela, ea se poate complica cu pneumonia variceloasa, la adultul tanar aceasta se asociaza cu insuficienta respiratorie. Cand bolnavul simte ca nu mai are aer si aerul patrunde cu greutate, cand face eforturi ca sa respire, tuseste sec si nu mai poate inghiti, suferindul trebuie sa fie internat in spital. Poate sa se ajunga si la pneumonie necrozanta cand pneumonia se suprainfecteaza cu o bacterie, ca sa nu mai amintim ca unele varicele se pot complica cu meningita, dar in cazuri rare.

Profesorul Adrian Streinu Cercel atrage atentia ca s-au inmultit si cazurile de oreion. Boala inseamna o inflamatie a glandelor salivare, mai ales se inflameaza glanda salivara parotida. Se ajunge la faza in care bolnavul este umflat in ambele parti si arata ca un bursuc. Oreionul poate produce o complicatie numita pancreatita, ea isi anunta prezenta printr-o durere de la stanga la dreapta abdomenului si se impune un regim fara dulciuri concentrate si cu mai putine proteine. Oreionul se poate complica si cu aparitia meningitei, anuntata de febra mare, dureri de cap, fotofobie, varsaturi, constipatie si o rigiditate a cefei. Dar oreionul poate produce necazuri barbatilor si prin complicatia aparuta la testicule, in urma careia barbatul poate ramane steril. In cazul afectarii testiculelor se recomanda purtarea suspensorului si pungi cu gheata. Exista un vaccin impotriva oreionului, care in faza acuta se trateaza cu medicamente antiinflamatoare. Oreionul este o boala contagioasa, desi ceva mai putin contagioasa decat varicela.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă