x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cu loviturile la cap nu-i de glumit

Cu loviturile la cap nu-i de glumit

07 Mai 2004   •   00:00

In cazul copiilor, lovitura la cap poate avea consecinte grave si pe termen lung. Sunt suficiente argumente pentru a nu trece cu vederea asemenea episoade foarte frecvente in copilarie.

MAGDA MARINCOVICI

O lovitura la cap. Este un episod aparent banal, frecvent la joaca, la ora de sport, dar parintii trebuie sa stie ca nu-i de joaca. O lovitura de acest gen poate avea repercusiuni grave asupra copilului.

RECOMANDARI. Parintii sau adultii din preajma copilului trebuie sa transporte de urgenta copilul la un neurochirurg. Este indicata apelarea Serviciului de ambulanta, care va duce copilul la cel mai apropiat spital de urgenta. Neurochirurgul stabileste daca e necesara efectuarea unei tomografii pentru a depista prezenta unui hematom. Medicul chirurg Horea Rusu de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca mai recomanda parintilor sa tina sub observatie copilul cel putin zece zile de la lovitura. „Daca nu apare imediat hematomul, este posibil ca acesta sa se formeze in urmatoarele zece zile de la nefericitul episod, medicul urmarind evolutia in acest interval", spune medicul Horea Rusu.

CONSECINTE. Gravitatea simptomelor difera in functie de severitatea ranii. Dupa un traumatism cranian, la numerosi copii sunt observabile tulburari de comportament, probleme majore de memorie sau de atentie. Apoi, loviturile la cap pot fi responsabile de rezultatele slabe la invatatura. Psihologii sustin chiar ca un asemenea nefericit episod poate duce la schimbari de comportament si chiar de personalitate. Cu cat traumatismul este mai sever, cu atat sechelele sunt mai grave si persistente.

Cifre-avertisment pentru parinti

Doctorul Carol Hamley de la Universitatea Warwick din Marea Britanie este autorul unei anchete care a avut ca scop evidentierea consecintelor traumatismului cranian la copii. 526 de copii intre 5 si 15 ani s-au aflat sub observatia doctorului Hamley timp de sase ani, din momentul unei accident la cap. Dintre cei 526 de copii loviti, 419 au suferit traumatisme usoare. Dintre acesia 15% au manifestat ulterior tulburari de comportament sau de memorie. 21% au prezentat schimbari de personalitate si peste 40% au avut probleme in procesul de invatatura. In cazul celorlalti copii care au suferit leziuni severe, informatiile sunt ingrijoratoare. Peste 70% dintre acesti copii au avut tulburari de personalitate.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă