x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cu piciorul plat nu e de joaca

Cu piciorul plat nu e de joaca

06 Apr 2004   •   00:00

Profesorul Andrei Firica, seful Clinicii de ortopedie de la Spitalul Colentina, spune ca piciorul are foarte multi inamici, este vorba si de o stampila genetica ce poate fi nefavorabila, este vorba insa si de obezitate, de caratul unor greutati prea mari. Dusman al piciorului este si caruselul modelor la pantofi.

Cifrele sunt alarmante: dupa o anumita varsta, peste 50% din populatia planetei sufera de o rea statica a picioarelor. Cel mai des se intalneste piciorul plat, acest necaz fie se dobandeste de-a lungul vietii, fie te nasti cu platfus. Piciorul plat este o prabusire a boltelor piciorului. Laba piciorului este prevazuta cu doua arcuri, unul longitudinal (bolta de la mijlocul talpii) si altul transversal, in spatele degetelor. Aceste arcuri functioneaza precum amortizoarele, adica greutatea este judicios distribuita, iar arcurile adapteaza laba piciorului si la neregularitatile solului. Aplatizarea acestor curburi conduce la apropierea oaselor de pamant si sufera, in consecinta, toate articulatiile, aparand diformitati ale piciorului.

E sarcina parintilor sa-si observe copilul inca de mic, sa sesizeze orice aplatizare a piciorului, orice deformare a coloanei vertebrale. Si daca a aparut piciorul plat la copil, acesta trebuie supus unor exercitii de gimnastica pentru intarirea musculaturii.

O alta afectiune chinuitoare este montul, adica iesirea in afara a osului metatarsian al labei piciorului, asa ca degetele migreaza in partea cealalta de parca le-ar fi batut vantul. Degetele se incaleca unele pe altele si oamenii nu mai pot incalta pantofii. Pentru copiii de pana la 3-5 ani, o solutie sunt si talonetele ce mentin curbura labei piciorului. E benefic ca si adidasii au un brant de sustinere a curburii talpii.

La diformitati foarte mari, cand apar durerile si montul, se impune interventia chirurgicala, care este complexa. La piciorul plat, chirurgul realiniaza segmentele ce au iesit din axul normal si se reconstituie pe cat e posibil arhitectura fireasca.
FLORIN CONDURATEANU - Puslsul medicinei

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă piciorului