x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cu urciorul nu este de glumit!

Cu urciorul nu este de glumit!

26 Mai 2004   •   00:00

Este necesar ca vara sa va ingrijiti cu atentie fata pentru a va feri de aparitia unui urcior sau a altor infectii cu stafilococi, care se inmultesc in acest anotimp.

STELUTA INDREI

Urciorul apare mai ales in sezonul cald, fiind favorizat de transpiratie, poluare, igiena necorespunzatoare a fetei sau de existenta anterioara a unor infectii oculare cronice, precum blefarita cronica. „Orgeletul, asa-numitul urcior in limbaj popular, este o infectie stafilococica destul de frecventa a pleoapelor, mai precis a glandelor din grosimea pleoapelor. Acestea secreta o componenta grasoasa a lacrimilor", explica medicul primar oftalmolog Cristina Iliuta de la Spitalul Militar Bucuresti.

SIMPTOME. Aspectul urciorului este bine cunoscut, asemanandu-se cu un mic furuncul. Pleoapa incepe sa se tumefieze, devine dureroasa, pielea si conjunctiva se congestioneaza (se inrosesc) si se umfla. Dr. Cristina Iliuta precizeaza: „Evolutia este spre aparitia unui punct galbui in zona de maxima tumefiere, adeseori centrat de un fir de par (de o geana), pe unde se poate evacua colectia purulenta, in mod spontan sau ajutata de smulgerea sau epilarea firului de par, iar infectia se stinge relativ repede". Uneori, evolutia merge spre inchistarea si cronicizarea focarului stafilococic. In momentul in care capata un aspect dur, fibros, urciorul poarta numele de chalazion.

TRATAMENT. In fazele incipiente, tratamentul consta in aplicarea pe pleoapa a unor comprese reci pentru a se atenua semnele de inflamatie. Daca urciorul a inceput sa devina purulent, se recomanda comprese calde, care urgenteaza colectarea de puroi si eventual evacuarea. Eliminarea completa poate fi ajutata de medic printr-o mica incizie. Potrivit medicului oftalmolog Cristina Iliuta, „indiferent de stadiu, tratamentul medicamentos consta in igiena locala si unguente oftalmice cu antibiotice. Foarte rar, in cazuri severe si cu focare multiple sau bilaterale, la copii sau pacienti cu probleme (deficiente de imunitate, diabetici dezechilibrati, varstnici etc.) se indica si administrarea de antibiotice pe cale generala". Forma cronica si voluminoasa (inestetica) de chalazion necesita aproape intotdeauna o mica interventie de incizie si curatare a continutului.

Este o boala transmisibila

Orgeletul nu este o boala contagioasa in adevaratul inteles al cuvantului, dar fiind produsa de infectarea cu un microb (cel mai frecvent stafilococul auriu) se poate transmite in conditiile nerespectarii unor reguli de igiena. „Exista pacienti care repeta foarte des aceasta afectiune, chiar de mai multe ori in decursul unui sezon. Acestia sunt purtatorii unor tulpini microbiene rezistente la antibiotice, cei care au conjunctivite sau blefaro-conjunctivite sau infectii cronice in sfera ORL, care trebuie diagnosticate si tratate concomitent", afirma medicul oftalmolog Cristina Iliuta.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă