x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum ajutăm adolescentul depresiv

Cum ajutăm adolescentul depresiv

de Magda Marincovici    |    25 Iul 2011   •   21:00

Vara aceasta este una speciala pentru multi adolescenti. Mai ales pentru cei care nu au reusit sa obtina diploma de bacalaureat si, deci, nu au sansa de a concura pentru un loc la facultate. Acest esec poate fi pentru multi adolescenti si prima experienta cu adevarat negativa. Pe fondul hipersensibilitatii proprii multor adolescenti, acest esec poate contribui la adancirea simptomelor depresiei. Psihologul Li­liana Foca, coordonator de proiect in cadrul Asociatiei Alternative Sociale, spune ca schimbarile frecvente de dispozitie "de la exuberanta si bucurie intensa la izolare, lipsa de entuziasm pentru lucrurile care ii faceau inainte placere pana la reactii de izbucnire in lacrimi sau de agresivitate nejusitificata sunt manifestari normale varstei. Aceste manifestari pot fi interpretate ca dispozitii depresive atunci cand au o durata de cel putin doua saptamani".

Totusi, simptomele dispozitiilor depresive nu trebuie trecute cu ve­derea, deoarece pot fi indicatori ai instalarii depresiei.

SIMPTOME
● iritabilitate, tristete, furie resimtite constant
● imposibilitatea de a se concentra
● dureri frecvente de cap sau alte probleme fizice fara alta explicatie
● ganduri cu privire la sinucidere
● cresteri sau scaderi in greutate fara intentie
● izbucniri in plans
● sentimente de non-va­loare si invinovatire
● nimic nu mai provoaca placere sau bucurie si lipseste dorinta de a incerca
● sentimentul de neajutorare si absenta sperantei
●tulburari de somn: adolescentul are insomnii sau doarme prea mult

COMUNICARE. Incurajati-va copilul sa vorbeasca cu dumneavoastra! Acest lucru nu se refera la interogarea copilului cu privire la "De ce nu mai faci lucrurile pe care obisnuiai sa le faci?" si nici "Ce-i cu tine?". O abordare de tipul "Am observat ca in ultimul timp nu mai esti tu insuti/insati... Pot sa te ajut cu ceva?" poate fi un punct de plecare intr-o discutie de explorare a emotiilor adolescentului.

NU JUDECATI. Depresia are o componenta egoista: adolescentul deprimat isi traieste intens problemele cu care se confrunta fara sa observe sau sa constientizeze eforturile depuse de parinti pentru asigurarea traiului zilnic, a educatiei copilului sau a unui camin confortabil. Pentru el, problemele sale sunt cele mai importante. Incercati sa intelegeti semnificatia pentru copilul dumneavoastra a problemei, raspunzandu-i intr-o maniera deschisa, sincera si empatica.

NU OFERITI SOLUTII. Poate copilul dumneavoastra are nevoie doar sa se simta ascultat. De multe ori experienta de viata, dar si lipsa timpului va pot face sa spuneti copilului ce si cum anume sa procedeze. Cu toate acestea, deciziile cele mai bune sunt cele luate de adolescentul insusi. Puteti oferi alternative, insa lasati ca alegerea sa apartina copilului. Exemple de alternative: sa iasa cu prieteni care sunt activi si-l fac sa se simta bine, sa faca sport – sa mearga la sala sau sa se inscrie intr-un club sportiv, sa manance sanatos, sa apeleze la un profesionist (psiholog, consilier scolar).

COMPORTAMENT. Fiti atenti la comportamentul adolescentului. Recurgerea la consumul de alcool, tigari sau alte substante poate fi considerata ca cea mai usoara metoda de a uita de probleme. Dependenta de acestea se poate instala usor. De asemenea, incercati sa vedeti daca grupul de prieteni s-a schimbat, cine sunt noii sai prieteni si ce preocupari au acestia. Incercati sa vedeti cat timp petrece copilul dumneavoastra in fata televizorului sau a calculatorului si ce site-uri de internet acceseaza. Nu considerati ca trecatoare sau nesemnificative remarcile copilului cu privire la si­nucidere sau la dorinta de a nu mai exista ("Ar fi fost mai bine daca nu ma faceai!"; "Mai bine muream si gata!"; "Viata asta nu mai are sens..." etc.).

SPRIJIN. Fiti alaturi de copilul dumneavoastra. Uneori prima solutie incercata nu este si cea care aduce rezultatul asteptat. Alteori adoptarea unor masuri de catre copil ia timp. In depresie exista si recaderi. Durerea sufleteasca, oboseala si disperarea parintilor sunt reactii normale. Cu toate acestea, intelegeti ca asa cum depresia nu a aparut peste noapte, vindecarea ei este un proces de durata. Comportamentul dumneavoastra constant si suportiv este unul din factorii care contribuie la imbunatatirea starii copilului dumneavoastra.

×