x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sfaturi pentru părinți. Cum ajuți copilul să scape de frica de Halloween

Sfaturi pentru părinți. Cum ajuți copilul să scape de frica de Halloween

de Redacția Jurnalul    |    25 Oct 2024   •   19:45
Sfaturi pentru părinți. Cum ajuți copilul să scape de frica de Halloween

Halloween este o sărbătoare celtică preluată de multe țări și un prilej de distracție pentru copii. Ei merg din casă în casă costumați și primesc dulciuri. Însă atmosfera desprinsă din filmele de groază îi poate speria pe unii copii.

Mai ales copiilor mici le poate fi frică însă nu te îngrijora. Există metode care îi ajută să depășească teama. 

Unii copii se sperie mai ales când îi văd pe alții costumați în fantome, monștri sau alte personaje înspăimântătoare, spune psihologul Max Doshay, pentru parents.com. Copiii mici nu pot să facă diferența între ficțiune și realitate. În plus, le poate fi frică de întuneric și zgomote puternice. 

Validează frica 

Dacă îți spune că îi este frică de costumele sau decorațiunile de Halloween, în loc să îi spui „Nu ai de ce să te temi”, încearcă să îl încurajezi să vorbească despre ceea ce îl sperie cu adevărat. Poți spune „Înțeleg că îți este frică de monștri. Cum îți par ei? Ce ți se pare cel mai înfricoșător la ei?”. Validându-i frica, îl faci să se simtă înțeles și acceptat, ceea ce poate reduce anxietatea.

Explică ce este și ce nu este real 

Copiii mici au dificultăți în a face diferența între realitate și fantezie. Decorurile de Halloween și costumele pot părea extrem de reale. Explică-i că lucrurile care îl sperie sunt invenții. „Monstrul de pe fereastra vecinului este doar un decor din plastic, iar vrăjitoarea aceea este doar o păpușă. Oamenii se costumează de Halloween doar pentru distracție”. Fii blând și răbdător  și încurajează-l să pună întrebări.

Costume și decoruri prietenoase

Nu decora casa cu obiecte înspăimântătoare. Alege dovleci zâmbitori, fantome amuzante sau păianjeni colorați. Poțisă îl implici în decorare, lăsându-l să îți spună ce îi place. Când vine vorba de costumul lui, încurajează-l să aleagă ceva care îl face să se simtă în siguranță și fericit. Poți alege un supererou sau un personaj din desene animate.

Explică ce se află în spatele costumelor

O metodă care funcționează este să îi arăți cum funcționează „magia” din spatele lucrurilor care îl sperie. Dacă îi este frică de un costum sau de o mască, arată-i cum se scoate masca. Explică-i faptul că în spatele fiecărui costum se află un om care se distrează. 

Nu-l obliga să participe la activitățile de Halloween

Este important să îl lași să se acomodeze treptat cu această sărbătoare. Dacă nu vrea să meargă la colindat sau să participe la petreceri de Halloween, poți găsi activități mai liniștite și mai plăcute acasă. Puteți sculpta dovleci sau vă puteți uita la filme de Halloween pentru vârsta lui.

Jocul de rol 

Jocul de rol poate ajuta copilul să depășească frica de Halloween. Îl poți invita să se prefacă că este un personaj care învinge monștrii sau vrăjitoarele. Jocul îi permite să controleze scenariul și să își elibereze anxietatea într-un mod creativ. 

Vorbește deschis

În loc să încerci să eviți discuțiile despre frica de Halloween, încurajează-l să vorbească despre emoțiile sale. Îl poți întreba la sfârșitul zilei dacă a văzut ceva care l-a speriat și ce i-a plăcut cel mai mult la Halloween, notează deparinti.ro.

×
Subiecte în articol: parinti copii frica Halloween