x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum alegeti jucariile copiilor

Cum alegeti jucariile copiilor

29 Apr 2004   •   00:00

Jucariile contribuie la dezvoltarea unui copil normal, insa parintii trebuie sa le aleaga cu grija, deoarece copiii se pot rani cu unele obiecte.

STELUTA INDREI

„Jucaria trebuie adaptata varstei si nivelului cognitiv al copilului. In plus, parintii trebuie sa tina cont ca anumite jucarii sunt periculoase pentru cei mici", afirma dr. Maria Sandru, medic specialist neuropsihiatrie infantila.

COPIII MICI. Pentru cei cu varste cuprinse intre 0-3 ani, jucariile trebuie sa fie foarte colorate, stralucitoare, usor de prins cu ambele maini, sonore. Sunt potrivite jucariile muzicale in scopul crearii unui ambient placut. „Nou-nascutul incepe sa perceapa obiectele in miscare, dorindu-si sa le fixeze. Astfel sunt stimulate vazul si auzul copilului. Este important ca bebelusul sa fie stimulat cu jucarii, pentru ca altfel devine un copil izolat, neinteresat de jocuri si alte persoane", sustine neuropsihiatrul Maria Sandru, coordonatorul Laboratorului de Cercetare pentru Sanatate Mintala.

PRESCOLARI. La copiii cu varste intre 3-7 ani este necesar ca jucaria sa nu fie periculoasa, sa nu aiba margini taioase, varfuri ascutite. La aceasta varsta, copilul este foarte curios, vrea sa demonteze orice, de aceea jucaria nu trebuie sa aiba componente care ar putea fi inghitite sau introduse in nas, urechi. Totodata este perioada cand copilul invata notiunile de forma, numar, culoare, suprafata s.a. Pentru aceasta sunt recomandate jucarii de diverse forme si culori (cuburi, figuri geometrice). Pentru fetite sunt potrivite papusile din plastic, pentru a imita activitatile materne si a invata partile corpului omenesc.

SCOLARI. Copiilor care merg la scoala li se recomanda jocurile care aduc un plus de informatii (domino, puzzle, lego, jocuri pe teme geografice, istorice etc.). „Jocurile pe calculator nu fac decat sa izoleze copilul. Scolarul trebuie sa se joace in grup, cu mingea in aer liber de exemplu, sa comunice cu alti copii."

Atentie la ursuletii din plus

Ursuletii, catelusii, iepurasii din plus sunt foarte iubiti de copii, mai ales ca dorm cu ei si sunt considerati adevarati prieteni. „Plusurile sunt frumoase si binevenite, dar nu se recomanda tuturor", avertizeaza medicul neuropsihiatru Maria Sandru. Copiilor mai mici de 3 ani le sunt interzise jucariile din plus, deoarece se murdaresc repede, sunt greu de igienizat, iar copiii pot inghiti parti din materialul textil. Parintii trebuie sa retina ca jucariile din plus sunt chiar interzise copiilor care au obiceiul sa roada diverse obiecte.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă