x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum ne ferim de pericolul degeraturilor

Cum ne ferim de pericolul degeraturilor

14 Dec 2004   •   00:00

In lipsa imbracamintei adecvate, expunerea la frig provoaca la nivelul mainilor, nasului, urechilor, obrajilor si picioarelor inrosirea pielii, insotita de mancarimi. In acest caz este vorba despre o degeratura de gradul I.

STELUTA INDREI

SFAT. Mergeti la munte echipati corespunzator!
Cand stam mult timp in ger fara a ne lua masurile necesare de protectie, pielea se poate invineti, apoi devine palida, pe alocuri pot aparea si cateva basici. In acelasi timp simtim amorteli, intepaturi si dureri la nivelul partilor corpului expuse la ger. Acestea sunt degeraturile de gradul al II-lea. Leziunile aparute in aceasta situatie sunt vindecabile daca sunt luate imediat masurile de prim-ajutor.

In cazul degeraturilor de gradul al III-lea, leziunile sunt ireversibile, pielea ingheata, temperatura corpului scazand dramatic.

REMEDII. Pentru prevenirea degeraturilor este bine sa purtati incaltaminte uscata si calduroasa, larga, captusita cu blana, precum si ciorapi de lana sau bumbac. Un truc pentru a nu va ingheta picioarele este acela de a presara in interiorul incaltamintei faina de mustar. Evitati bauturile alcoolice si fumatul, in schimb beti cat mai multe ceaiuri calde si dulci. Trebuie sa retineti ca in perioadele foarte friguroase, statul afara trebuie evitat, mai ales in picioare sau in pozitii fixe, de exemplu, intr-un vehicul.

Obrajii, nasul, urechile si mainile inghetate pot fi incalzite prin suflarea aerului cald pe regiunile respective. Mainile vor fi tinute la subsoara proprie sau a altei persoane. Este bine sa se lipeasca partea degerata de pielea altcuiva, care poate masa bland pielea victimei, dupa care se acopera zona cu o flanela groasa sau o blana.

Degeraturile de gradul II si III vor fi tratate numai la postul de prim ajutor sau la spital. Victima va fi transportata pe o targa, chiar improvizata, bine invelita si va consuma numai bauturi calde, indulcite. Se interzice frecarea regiunii degerate cu zapada sau incalzirea brutala a bolnavului.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă