x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum ne îmbolnăvim dormind

Cum ne îmbolnăvim dormind

de Sînziana Stancu    |    11 Mai 2011   •   19:25
Cum ne îmbolnăvim dormind
Sursa foto: /Thinkstock

Cantitatea şi calitatea somnului con­tea­ză mult pentru sănătate, dar şi poziţia în care dormim. Un studiu al cer­ce­tă­­torilor britanici şi americani, citat de Daily Mail, arată că, după poziţia din timpul somnului, putem să ne acu­­tizăm bolile sau să căpătăm altele noi.

Poziţia de re­cu­pe­rare. Este cea culcat pe o parte, cu mâinile şi pi­­cioa­re­le uşor îndoite şi de­păr­tate. Se nu­meş­te astfel, deoarece se ase­a­­mănă cu poziţia bol­­navilor în timpul ur­gen­­­­­ţe­lor medicale. Aju­tă la reduce­rea refluxului de acid gastric şi uşu­­­rea­­ză crizele de in­di­­­ges­­­tie, dar accentuează în schimb ridurile.

Pentru a combate refluxul acid din stomac în esofag, resimţit sub for­mă de „arsuri”, e bine să dormim în po­­­­z­­i­ţ­ia de recuperare, culcaţi pe par­tea stângă a corpului. Pentru su­fe­rin­zii de arsuri la stomac care nu pot dor­mi în această poziţie, spe­ci­a­liş­tii recomandă dormitul cu ca­pul şi par­tea superioară a trunchiului uşor ri­dicate faţă de restul corpului. În ca­zul ridurilor, experţii explică fap­­­tul că pielea din zona cuprinsă în­tre col­ţul nărilor şi cel al buzelor este su­­­pu­­să presiunii exercitate de greuta­tea ca­pu­lui asupra obrazului culcat pe pernă.

Poziţia fătului. În această poziţie, corpul stă ghemuit ca fătul în uterul mamei. Îi avantajează pe cei care su­fe­ră de dureri de spate, dar poate pro­voca dureri de gât şi de cap. Po­zi­ţia fe­tală relaxează co­loa­na vertebrală su­pusă zilnic presiunii din poziţia ortosta­tică sau şezând. Ameliorează du­re­ri­le de spate şi previne tasarea vertebrelor, pentru că reduce presiunea la nivelul discurilor intervertebrale.

În timpul somnului, când nu se pro­duce presiune asupra coloanei ver­te­brale, apa din corp este atrasă că­tre discurile intervertebrale şi astfel tensiunea la nivelul acestora scade, ver­tebrele se „reaşează” şi durerile de spate se diminuează sau dispar. Spe­cialiştii susţin că este poziţia ide­a­lă de dormit, cu condiţia ca şi ca­pul să fie la acelaşi nivel cu trun­chiul, adică să folosim o pernă care să „um­ple” spaţiul dintre umeri şi cap, iar o pernă mai mică plasată între ge­nunchi menţine coloana dreaptă, pre­ve­nind contorsiuni la nivelul şol­durilor şi bazinului.

Poziţia mortului. Este cea culcat pe spate, cu mâinile şi picioarele în­­­tin­­se. Suferinzilor de ar­trită şi de du­reri de în­che­ieturi le este bună aceas­­­tă po­ziţie. Deza­van­­­tajele şi riscurile aces­­­­­­­­teia constau în sfo­răit, astm, apnee în tim­pul somnului (întreruperi de zece sau mai mul­­­­te secunde ale rit­mu­­­lui respiraţiei) şi, în general, o să­nătate precară a ini­mii. Avantaje­le cons­tau în faptul că, dormind pe spa­te, greutatea corpului este distri­buită uni­­form, fără a pro­­voca puncte de pre­­siune în anu­mi­­te zone ale corpului. Supraponde­­ralii sunt cei mai avan­­ta­jaţi de această poziţie.

Poziţia culcat pe bur­tă. Această poziţie în care capul este ori­en­­tat către stânga sau dreapta împiedică sfo­ră­­­­i­­tul. Pentru cei care su­­­feră de bru­xism (scrâş­­­­­­­­­n­­i­­­tul din­ţi­lor în somn), dormitul pe bur­­­tă nu este bun. Nici pen­­tru suferinzii de ar­trită această poziţie nu este recomandată. Com­­pri­mă ner­vii spi­nali, provocând membrelor su­pe­ri­oa­re dureri şi amorţeală, ca şi în par­tea superioară a trunchiului. To­tuşi, pentru a contr­a­ca­ra „efectele ad­­­ver­se” ale acestei po­­zi­ţii, cei obiş­nuiţi să doarmă aşa pot folosi saltele pe bază de spu­mă de latex sau un tip ase­mă­nă­tor de sal­tea care „ia for­­ma” corpului, re­la­xând tesiunea din co­loana vertebrală.

Poziţia lingu­ră. Este poziţia de cu­plu, în care cei doi par­te­neri dorm cul­caţi pe ace­­eaşi par­te, unul cu faţa spre spa­te­le ce­lui­lalt, cu ge­nunchii uşor în­do­iţi şi pieptul unu­ia apropiat de spa­te­le ce­lui­lalt, pe care îl în­conjoară pe deasupra şi cu o mâ­nă. Po­zi­ţia este bună pentru că, în pri­mul rând, re­duce stresul. În schimb, pro­voacă dureri în zonele umă­ru­lui, spa­­­t­e­lui şi gâtului. Depinde de fie­care cum îşi asigură confortul, dacă vrea să doar­mă astfel cu par­te­ne­rul sau cade la înţelegere cu el ca să doarmă fiecare după propriul său obicei.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei