Cantitatea şi calitatea somnului contează mult pentru sănătate, dar şi poziţia în care dormim. Un studiu al cercetătorilor britanici şi americani, citat de Daily Mail, arată că, după poziţia din timpul somnului, putem să ne acutizăm bolile sau să căpătăm altele noi.
Poziţia de recuperare. Este cea culcat pe o parte, cu mâinile şi picioarele uşor îndoite şi depărtate. Se numeşte astfel, deoarece se aseamănă cu poziţia bolnavilor în timpul urgenţelor medicale. Ajută la reducerea refluxului de acid gastric şi uşurează crizele de indigestie, dar accentuează în schimb ridurile.
Pentru a combate refluxul acid din stomac în esofag, resimţit sub formă de „arsuri”, e bine să dormim în poziţia de recuperare, culcaţi pe partea stângă a corpului. Pentru suferinzii de arsuri la stomac care nu pot dormi în această poziţie, specialiştii recomandă dormitul cu capul şi partea superioară a trunchiului uşor ridicate faţă de restul corpului. În cazul ridurilor, experţii explică faptul că pielea din zona cuprinsă între colţul nărilor şi cel al buzelor este supusă presiunii exercitate de greutatea capului asupra obrazului culcat pe pernă.
Poziţia fătului. În această poziţie, corpul stă ghemuit ca fătul în uterul mamei. Îi avantajează pe cei care suferă de dureri de spate, dar poate provoca dureri de gât şi de cap. Poziţia fetală relaxează coloana vertebrală supusă zilnic presiunii din poziţia ortostatică sau şezând. Ameliorează durerile de spate şi previne tasarea vertebrelor, pentru că reduce presiunea la nivelul discurilor intervertebrale.
În timpul somnului, când nu se produce presiune asupra coloanei vertebrale, apa din corp este atrasă către discurile intervertebrale şi astfel tensiunea la nivelul acestora scade, vertebrele se „reaşează” şi durerile de spate se diminuează sau dispar. Specialiştii susţin că este poziţia ideală de dormit, cu condiţia ca şi capul să fie la acelaşi nivel cu trunchiul, adică să folosim o pernă care să „umple” spaţiul dintre umeri şi cap, iar o pernă mai mică plasată între genunchi menţine coloana dreaptă, prevenind contorsiuni la nivelul şoldurilor şi bazinului.
Poziţia mortului. Este cea culcat pe spate, cu mâinile şi picioarele întinse. Suferinzilor de artrită şi de dureri de încheieturi le este bună această poziţie. Dezavantajele şi riscurile acesteia constau în sforăit, astm, apnee în timpul somnului (întreruperi de zece sau mai multe secunde ale ritmului respiraţiei) şi, în general, o sănătate precară a inimii. Avantajele constau în faptul că, dormind pe spate, greutatea corpului este distribuită uniform, fără a provoca puncte de presiune în anumite zone ale corpului. Supraponderalii sunt cei mai avantajaţi de această poziţie.
Poziţia culcat pe burtă. Această poziţie în care capul este orientat către stânga sau dreapta împiedică sforăitul. Pentru cei care suferă de bruxism (scrâşnitul dinţilor în somn), dormitul pe burtă nu este bun. Nici pentru suferinzii de artrită această poziţie nu este recomandată. Comprimă nervii spinali, provocând membrelor superioare dureri şi amorţeală, ca şi în partea superioară a trunchiului. Totuşi, pentru a contracara „efectele adverse” ale acestei poziţii, cei obişnuiţi să doarmă aşa pot folosi saltele pe bază de spumă de latex sau un tip asemănător de saltea care „ia forma” corpului, relaxând tesiunea din coloana vertebrală.
Poziţia lingură. Este poziţia de cuplu, în care cei doi parteneri dorm culcaţi pe aceeaşi parte, unul cu faţa spre spatele celuilalt, cu genunchii uşor îndoiţi şi pieptul unuia apropiat de spatele celuilalt, pe care îl înconjoară pe deasupra şi cu o mână. Poziţia este bună pentru că, în primul rând, reduce stresul. În schimb, provoacă dureri în zonele umărului, spatelui şi gâtului. Depinde de fiecare cum îşi asigură confortul, dacă vrea să doarmă astfel cu partenerul sau cade la înţelegere cu el ca să doarmă fiecare după propriul său obicei.