x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum se reconstruieste uretra

Cum se reconstruieste uretra

01 Mai 2004   •   00:00

Uretra este un tub de 15-17 centimetri, pornind de la baza vezicii urinare si terminandu-se la capatul organului genital, atat la barbati cat si la femei.

Ar fi tentati unii sa bagatelizeze: „e doar o teava". Dar cand afli ce operatii sofisticate face doctorul Valentin Voinescu, medic primar la Spitalul de Urologie Panduri, reconstruind uretra cu tesut din cavitatea bucala sau de dupa ureche, le dai dreptate medicilor care spun ca uretra este un tub viu, cu mai multe functii, dar si cu destula patologie.

Pana a explica bolile specifice uretrei, e necesar sa se aminteasca faptul ca prin uretra medicii urologi actioneaza asupra celorlalte componente ale aparatului urinar. Astfel, cu endoscopul se inspecteaza uretra si se poate reduce din prostata inflamata, care creeaza dificultati la urinare. Cu anexele endoscopului se pot razui tesuturi din prostata inflamata sau se pot topi parti din prostata, folosind fie arcul electric, fie laserul, fie undele de radiofrecventa, fie microundele. Tot pe calea uretrei se poate patrunde cu endoscopul si in vezica si in uretere, atat pentru vizualizarea acestor organe, cat si pentru scoaterea unor polipi, spargerea unor calculi sau coagularea unor mici tumori. Este important ca actiunea endoscopiei interventionale prin uretra fereste omul de chirurgia cu taietura. Dar nu sunt putine afectiunile care vizeaza chiar uretra, si anume malformatiile congenitale, tumorile, rupturile din traumatisme si infectiile.

Cele mai dese sunt insa asa-numitele stricturi uretrale, de fapt o ingustare a uretrei cauzata de cicatrici, leziuni, inflamatii pricinuite de bolile sexuale. Se poate actiona clasic, prin dilatarea uretrei, dar metoda da rezultate doar in 20% dintre cazuri. Tocmai de aceea sunt la moda in Occident operatiile reconstructive, facute si de doctorul Valentin Voinescu, prin care se remodeleaza o alta uretra din tesuturi ale cavitatii bucale, din spatele urechii etc.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă uretra