x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum se schimbă cristalinul

Cum se schimbă cristalinul

de Florin Condurateanu    |    04 Iul 2009   •   00:00

Atât de răspândita cataractă înseamnă că apare o tulburare a transparenţei în cristalin. Ochiul este format din două lentile şi o placă fotografică numită retină.



Cele două lentile sunt una cu aceeaşi dioptrie mereu şi de mare transparenţă, numită cornee, iar a doua lentilă este cristalinul, care-şi schimbă refracţia, aşa că putem vedea şi la distanţă şi de aproape. În jur de 70 de ani, lentila numită cristalin îşi pierde puterea de adaptare şi devine rigidă, deci cu aceeaşi dioptrie mereu, precum corneea. Cataracta înseamnă acea situaţie când cristalinul şi-a pierdut transparenţa şi a devenit rigid.

În ce constă operaţia de cataractă? Explică col. dr Gheorghe Anghel, şeful Clinicii de oftalmologie de la Spitalul Militar Central. Cristalinul este compus dintr-un înveliş (capsulă) şi un conţinut. La începuturile chirurgiei în cataractă se extrăgea şi capsula şi conţinutul cristalinului. În acea veme, deci, cataracta se lăsa să se "coacă", adică să nu te mai descurci cu vederea şi abia atunci chirurgul extrăgea tot cristalinul, cu înveliş cu tot. După anii '90, chirurgia cataractei s-a schimbat şi nu se mai îndepărtează capsula, ci doar conţinutul cristalin. De aceea, nu era indicat să se aştepte mult, pentru ca să fie evitată situaţia unui cristalin prea dens. În acele perioade, operaţia de cataractă se cosea cu fire din tendon de coadă de şoboloan. Azi, operaţia de cataractă, de înlocuire a cristalinului cu unul artificial se face cu ultrasunete. Oamenii nu ştiu că este vorba despre ultrasunete şi zic: "Operaţi-mă cu laser!".

Azi, tehnica intervenţiei înseamnă că ultrasunetele dintr-un vârf tăietor macină cristalinul şi-l absoarbe. Apoi, printr-un fel de ac se introduce cristalinul artificial, care este rulat ca un trabuc care ajuns în capsula păstrată se desface alcătuind cristalinul artificial.

Orificiul din ochi nici nu se mai coase, nu se mai suturează, operaţia este rapidă şi nu doare.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă cristalinul