Fiecare alergie are propria sa poveste. Atunci când anumite molecule intră într-un organism, imunitatea persoanei alergice o ia razna şi aproape nu este om să nu manifeste un tip mai mult sau mai puţin agresiv de alergie. De la venin la polen, de la fecale de acarieni la fructe, arahide, somon, carne de vită, nichel sau aur, parfumuri sau latex şi lista e lungă. Corina Bocşan, Şef de Lucrări Farmacologie la UMF „Iuliu Haţieganu”, medic primar Alergologie şi Imunologie Clinică, a dezlegat pentru noi câteva din firele încâlcite ale alergiilor.
Rep.: Cum ţinem alergia sub control?
Dr. Corina Bocşan: Pentru alergii este o terapie specifică, mai ales în cele respiratorii, produsele există pe piaţa românească, dar nu sunt compensate. Pacienţii care se află sub tratament dovedesc că acesta dă rezultate, e singurul specific, de altfel, care poate duce la o inducere a toleranţei la polen de 95-96% dintre cei ce recurg la el, iar simptomele nu se manifestă ani de zile. Atunci când părinţii sunt alergici, creşte cu 40-70% riscul copiilor de a deveni alergici, respectiv atopici. Vom avea practic, o familie de alergici cu diferite manifestări respiratorii, cutanate, digestive, depinde de tipul alergiei şi nu vor manifesta în mod obligatoriu acelaşi tip.
În funcţie de varianta de imunoterapie aleasă, injectabilă sau sublingual, tratamentul costă între 1500 şi 2000 de lei pe an, pentru o persoană. La acestea se adaugă tratamentul simptomatic antiasmatic, pentru rinită etc. Terapia de desensibilizare trebuie făcută minimum trei ani de zile, dar recomandarea este să fie făcută între 3 şi 5 ani. Acest tratament este indicat pacienţilor cu forme severe, dar situaţia în care toţi membrii familiei să le dezvolte nu este tocmai o situaţie extrem de rară, astfel încât aceştia ar avea nevoie de compensare, precum alţi bolnavi cronici.
Rep.: Circulă o vorbă, cum că tot prostul poate răci iarna şi trebuie să fii deştept să răceşti vara.
Dr. Corina Bocşan: Poate fi o alergie, iar deşteptăciunea aceea este doar o sensibilitate atribuită celor care studiind, stau mai mult în interior şi sunt mai supuşi alergenilor de interior. (...)
Rep.: Care este manifestarea alergică extremă?
Dr. Corina Bocşan: Anafilaxia. Şocul anafilactic este...........................
Citește mai mult despre ALERGII ȘI TRATAMENTUL LOR