x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cumpătare - Nămolul din artere

Cumpătare - Nămolul din artere

de Florin Condurateanu    |    20 Ian 2008   •   00:00

“Mai bine să mănânci un măr decât o felie de tort.” Acesta este unul dintre sfaturile pe care colonel doctor Vasile Greere, şef de secţie la Centrul de Boli Cardiovasculare al Ministerului Apărării Naţionale, îl îndreaptă spre bolnavii de inimă.

“Mai bine să mănânci un măr decât o felie de tort.” Acesta este unul dintre sfaturile pe care colonel doctor Vasile Greere, şef de secţie la Centrul de Boli Cardiovasculare al Ministerului Apărării Naţionale, îl îndreaptă spre bolnavii de inimă. Fiindcă şi cardiologii au sfaturile lor privind regimul alimentar, care mai rar se abordează în ziare când e vorba despre cardiaci. Şi în cazul celor cu necazuri la inimă, greutatea peste normal este un dezavantaj. Tocmai de aceea, medicii de inimă spun că şi în cazul cardiacilor este bine să te scoli de la masă niţel flămând. Cumpătare, cumpătare, cumpătare! Aceasta este deviza privind dieta şi în cazul cardiacilor. Excesele alimentare şi ieşitul în frig creează mari probleme celor cu boli de inimă. Şi bolnavul de inimă trebuie să se abţină de la excesul de sare, căci se pot decompensa bolile de inimă ca şi starea tensiunii arteriale. Atunci când tot presărăm sare în mâncare să nu uităm că legumele şi alimentele în general au propria cantitate de sare. Să nu uităm că salamurile sunt sărate, că murăturile se scaldă în sare, că şi laptele are sare. Bolnavul de inimă trebuie să mănânce cu moderaţie grăsimile saturate, fiindcă creşterea grăsimilor în sânge înseamnă “nămol” pe artere. Adică îngreunarea până la blocare a sângelui prin vase. Iar în privinţa băuturilor, bolnavul de inimă în nici un caz nu este omul care trebuie să răstoarne multe pahare cu alcool pe gât.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă inima