x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei De ce este tensiunea mare in zorii zilei?

De ce este tensiunea mare in zorii zilei?

18 Apr 2006   •   00:00
De ce este tensiunea mare in zorii zilei?
Sursa foto: Boyrcr420/Getty Images/iStockphoto

Te-ai astepta ca, dupa o noapte de somn odihnitor, sa ai tensiune de aviator, iar riscul accidentelor cerebro-vasculare sa fie minim. Specialistii ne contrazic. Abia ca dimineata tensiunea isi face de cap.

Cercetari amanuntite au scos la iveala o serie de aspecte de knock-out pentru oamenii de rand, dar care nu au constituit totusi un paradox pentru specialisti. Care este concluzia ce i-a surprins pe nespecialisti? Te-ai fi asteptat ca, dupa o noapte de odihna, cu somn linistitor la trezire, organismul sa nu se afle in parametri rai, ca s-a odihnit ore intregi si cu atat mai putin te asteptai ca, tocmai la scularea dupa somn, sa ai un maxim de tensiune arteriala.

 

INTRE ORELE 6 SI 10

Ei bine, maximum de risc pentru accidentele hipertensive, adica pentru accidentele cerebro-vasculare, dar si pentru neplaceri ale functionarii inimii, ei bine, aceste riscuri sunt maxime intre 6:00 si 10:00 dimineata. Medicii de specialitate isi explica acest maxim de hipertensiune, deci si de risc cardiovascular, prin aceea ca descarcarile de hormoni, mai ales de catecolamine, au loc in acest interval de timp, in primele ore ale diminetii, caci mostenim asta si de la regnul animal, fiindca in zori de zi animalul se pregateste de lupta, deci are un surplus de hormoni. Ba mai mult, intre 6:00 si 10:00 se inregistreaza si o valoare mai mare a factorului de coagulare a sangelui, deci sangele in acest interval al diminetii poate da drumul la cheaguri care risca sa astupe vase, prejudiciind irigarea creierului si a inimii.

 

DILEME

Conferentiar doctor Horia Balan, sef de sectie medicina interna la Spitalul clinic al judetului Ilfov, fostul Spital Titan sau "Dr. Stanca", si-a facut teza de doctorat tocmai in aceste aspecte importante ale legaturii intre tensiunea arteriala si timpul pe parcursul zilei, pe parcursul saptamanii si pe parcursul anului, descoperind ca intre orele 6:00 si 10:00 pe om il pandesc riscuri mai mari cardiovasculare din pricina cresterii tensiunii arteriale. La un moment dat, medicina chiar s-a intrebat "oare e bine sa ne sculam dis-de-dimineata, adica sa ne trezim chiar in perioada periculoasa a maximului de tensiune?". Cu atat mai mult si-a pus intrebarea medicina daca este cu adevarat folositoare sau nu cumva este nociva acea gimnastica de dimineata, cu zvapaiala si solicitare a inimii si a vaselor.

 

LA CHINEZI, ENGLEZI, MERIDIONALI

Tocmai de aceea chinezii au o alta strategie. La ei, gimnastica de intretinere se face mai tarziu, intr-o pauza catre amiaza in programul de la serviciu, si miscarile nu sunt smucite, ci lente, elegante, apropiate de balet. Un alt maxim al tensiunii arteriale se inregistreaza pe la ora 16:00, de aceea este recomandata acea siesta cu un mic somn de o jumatate de ora dupa masa. Englezii chiar au incercat sa forteze instituirea unei legi prevazand odihna dupa masa de pranz, tocmai pentru a impune o odihna in perioada a doua de risc hipertensiv pe parcursul zilei. De altfel, medicina a declarat un prognostic mai rau pentru bolnavii de hipertensiune care au valori mari intre 6:00 si 9:00 dimineata. Prognosticurile nu sunt prea bune nici pentru hipertensivii care au valori ridicate ale tensiunii arteriale in timpul noptii. La intrebarea "merita sa ne sculam asa de dimineata?, raspunsul este DA, doar daca suntem siguri ca ne odihnim o jumatate de ora la 16:00 pentru siesta. De altfel, meridionalii, laudati ca fac mai putine accidente cardiace si vasculare, de regula trag un pui de somn la pranz, intre orele 14:00 si 15:00.

 

CAND TENSIUNEA E BOALA

De altfel, in clipa de fata se declara boala hipertensiva cand este depasit pragul considerat ca limita a normalului, si anume plafonul de 14 maxima cu 9 minima. Daca bolnavul este purtator si de alte boli, de boli asociate, limita normalului este mai jos, 13 maxima si 8,5 minima. Acest barem al tensiunii normale scade si mai mult pentru bolnavii de diabet, care, pentru a fi declarati cu tensiune normala, nu trebuie sa depaseasca 12,5 maxima si 8 minim. Daca de cateva ori aceste praguri considerate limita de sus a tensiunii normale sunt depasite, omul este declarat hipertensiv.

Hipertensiunea este o boala cronica si tratamentul trebuie urmat toata viata, fara nici o intrerupere, mai ales intreruperi gresite facute de bolnavi din proprie initiativa, fiindca pasamite s-au simtit bine cateva zile. Hipertensiunea este o boala parsiva ce te macina pe tacute si ce nu doare. Daca hipertensiunea ar da dureri, omul s-ar duce mai din timp la medic, dar nu este asa! Si este diagnosticat cu hipertensiune, dupa ce ani lungi a purtat boala hipertensiva in carca si cu consecinte nedorite asupra inimii si vaselor. Cel mai bine se poate masura hipertensiunea purtand un aparat la incheietura mainii toata ziua si noaptea, acesta inregistrand tot timpul sau la comanda valorile hipertensive care variaza de-a lungul zilei si noptii, fie datorita eforturilor, fie datorita starilor emotionale.

 

TABAGISMUL, MEDICAMENTELE SI CATELUL

Putini stiu ca tigara, acest diavol specializat in rele pentru sanatatea omului, face rau si tensiunii arteriale. Cercetarile au aratat ca, dupa fiecare tigara, circa 15 minute cel putin tensiunea arteriala este mai mare. Un calcul simplu arata ca un fumator de 40 de tigari pe zi, adica de doua pachete, are timp de 10 ore pe zi tensiunea arteriala crescuta.

O alta parere gresita care umbla in popor este aceea ca tensiunea oscilanta ar fi mai periculoasa decat tensiunea mare si continua. Cu totul gresit. Cea periculoasa este tensiunea cu valori mari si continue, avand in vedere ca tensiunea oscilanta, care topaie intre valori mai mari si valori mai mici, este de fapt o etapa de inceput a bolii hipertensive, ce se instaleaza trainic atunci cand valorile tensiunii sunt mari si continue. Si un alt raspuns care trebuie dat bolnavilor de hipertensiune care se mira de ce o perioada dupa inceperea tratamentului se simt mai rau: cam sapte zile. Dupa pornirea tratamentului medicamentos, ei se simt mai ametiti, cu capul infundat, si asta se intampla deoarece creierul se obisnuise cu tensiunea mare, iar cand ea a fost scazuta un numar de zile, pana la readaptarea creierului cu valorile normale de tensiune, se simte un disconfort. Dar cu boala hipertensiva trebuie sa ne luptam si prin schimbarea regimului de viata.

Omul trebuie sa se miste, si pentru asta cel mai bine e sa-si ia un catel care sa-l oblige a iesi de cateva ori pe zi, mai ales seara, pentru o mica plimbare. Cea mai buna miscare este mersul pe jos, care antreneaza mai multe grupe musculare decat alergatul, adica joggingul. Mersul pe jos cel mai indicat este in ritmul de doi pasi pe secunda in majoritatea zilelor dintr-o saptamana. Adica omul sa mearga patru zile pe saptamana cam 35-40 de minute pe zi. Sa mearga in ritmul acela, pana cand apare o tulburare in respiratie sau o durere.

GREUTATE NORMALA. Omul trebuie sa slabeasca, dar nu sa slabeasca pompieristic, ci sa i se fixeze telul de a slabi 4 kg, nu sa-i pui miza slabirii cu 30 kg, care il sperie. Slabitul cu 4 kg scade, de exemplu, hipertensiunea de la 16 maxima la 15,5. Trebuie sa reduci din mancare, dar nu atat de drastic, pentru ca acest regim trebuie tinut toata viata. Iar in privinta acelui pahar cu vin despre care se vorbeste atat, e preferabil sa bei unul-doua pahare cu vin pe zi decat sa nu bei deloc. Dar atentie, nu trebuie sa consumi mai mult de unul-doua pahare cu vin pe zi. In Romania, cel mai bine este sa se bea unul-doua pahare cu vin alb.

×
Subiecte în articol: tensiunea tensiunii sanatatea adultului