x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei De ce sunt dintii sensibili la cald si rece

De ce sunt dintii sensibili la cald si rece

05 Apr 2006   •   00:00

V-ati intrebat de ce sunt dintii sensibili la temperaturi extreme? Pentru ca si dintii nostri sunt organe vii. La fel ca orice organ si dintii sunt inervati si vascularizati.

In fiecare dinte patrund fibre nervoase si vase de sange care raspund la diferitii stimuli care actioneaza asupra dintilor.

In mod normal, la nivelul cavitatii bucale nu se inregistreaza diferente mari de temperatura. Astfel incat, atunci cand luam o gura de cafea fierbinte, stimulul depaseste rapid pragul de confort si fibrele nervoase, stimulate brusc, nu au timp sa se adapteze si reactioneaza in singurul mod posibil: senzatia dureroasa.

In acelasi timp, vasele de sange se dilata si exercita presiune asupra acelorasi fibre nervoase. Rezultatul este acelasi: durere.

SENZATIE DUREROASA

Aceeasi diferenta de presiune apare si in cazul consumului de inghetata, numai ca in sens invers. De aceea nu este indicat consumul simultan al alimentelor foarte reci cu cele foarte fierbinti.

La indepartarea stimulului, daca dintii sunt sanatosi, senzatia dureroasa dispare in cateva zeci de secunde. Persistenta ei trebuie sa ne avertizeze asupra unei posibile probleme pe care o putem discuta cu medicul stomatolog. Pentru ca, de fapt, acesta este unul dintre rolurile fibrelor nervoase senzitive: sa ne avertizeze atunci cand apare un potential pericol. Este un mecanism de aparare al organismului. Medicul dentist poate rezolva problema foarte simplu: prin aplicatii de geluri cu fluoruri. Procedura este foarte simpla: consta in aplicarea gelului intr-o gutiera sau direct pe suprafata dintilor. Rezultatele sunt evidente dupa trei sedinte. De asemenea, nu uitati de controlul periodic din sase in sase luni la medicul dentist.

ATENTIE LA TARTRU!

Un alt inamic al dintilor este depunerea de tartru. Tartrul reprezinta o acumulare de saruri minerale (piatra) pe dinti. El constituie un suport ideal pentru microbii ce distrug gingiile, provocand ceea ce se numeste "boala parodontala" sau "parodontopatie". Detartrajul este una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a imbolnavirii gingiilor. Dupa detartrajul ultrasonic poate aparea o sensibilitate tranzitorie la rece si la dulce, care va disparea in 3-4 zile. Daca persista o perioada mai lunga de timp, apelati la medicul sto-matolog, care va va recomanda produse speciale de desensibilizare.Este necesara repetarea detartrajului la fiecare sase luni pentru prevenirea aparitiei bolii parodontale. Asociat detartrajului periodic, trebuie sa aveti o igiena perfecta. Aceasta se realizeaza prin insusirea unei tehnici corecte de periaj, folosirea atei dentare si clatirea zilnica cu apa de gura.

BIJUTERIILE DENTARE

Bijuteriile dentare nu sensibilizeaza dintii. Ele sunt accesorii de ultima ora, pe care multe domnisoare sau doamne doresc sa le poarte. In numai 10 minute puteti avea un zambet nou, mai stralucitor. Aplicarea bijuteriei pe dinte nu afecteaza deloc integritatea acestuia. Este vorba despre o "lipire" a bijuteriei pe dinte, realizata cu substante speciale. Dupa un periaj rapid se aplica pe locul dorit o picatura de demineralizant. Dupa 15 secunde se spala si se aplica adezivul. Se fotopolimerizeaza 60 de secunde. Apoi se aplica bijuteria pe dinte impreuna cu foarte putin material compozit transparent. Se fotopolimerizeaza din nou si se finiseaza. Garantia manoperei este de 1 an. Rezultatul: un zambet care, cu siguranta, va atrage admiratia prietenilor. Bijuteriile dentare exista intr-un numar foarte mare de forme si culori: de la bijuterii din aur cu pietre pretioase (diamante, rubin, safir) pana la bijuterii din zirconiu sau cristal.

"Detartrajul este una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a imbolnavirii gingiilor. Dupa detartrajul ultrasonic poate aparea o sensibilitate tranzitorie la rece si la dulce, care va disparea in 3-4 zile. Daca persista o perioada mai lunga de timp, apelati la medicul stomatolog, care va va recomanda produse speciale de desensibilizare. Este necesara repetarea detartrajului la fiecare sase luni pentru prevenirea aparitiei bolii parodontale."
Dr. Roxana Banu
medic specialist stomatolog
In fiecare dinte patrund fibre nervoase si vase de sange care raspund la diferitii stimuli ce actioneaza asupra dintilor. In mod normal, la nivelul cavitatii bucale nu se inregistreaza diferente mari de temperatura. Dar atunci cand luam o gura de cafea fierbinte, stimulul depaseste rapid pragul de confort si fibrele nervoase, stimulate brusc, nu au timp sa se adapteze si reactioneaza in singurul mod posibil: senzatia dureroasa."
Dr. Roxana Banu
medic specialist stomatolog

STIRI
INEDIT. Cercetatorii japonezi afirma ca scaderea nivelului intelectului la varsta a treia depinde si de caderea dintilor. La aceasta concluzie neasteptata au ajuns cercetatorii de la Universitatea Tokio, dupa ce au tinut sub observatie persoane intre 69 si 75 de ani. Acestea au fost supuse testelor cu rezonanta magnetica. S-a dovedit ca scaderea numarului dintilor este asociata cu reducerea tesutului cerebral in zona responsabila de memorie si prelucrarea informatiilor. Legatura dintre dinti si gandire se explica prin aceea ca in timpul masticatiei sunt stimulate celulele cerebrale. Atunci cand dintii nu mai exista, celulele nervoase isi inceteaza activitatea.

NUANTE. Un zambet frumos este asociat intotdeauna cu dinti albi si sanatosi. Daca dintii au o alta nuanta decat alb, acest lucru poate arata bolile de care suferim. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Missouri (SUA), dintii galbeni sunt caracteristica fumatorilor, dar si a persoanelor care sufera de afectiuni biliare. Dintii cu o nuanta maronie vorbesc despre un sistem imunitar slabit. Iar daca dintii au o nuanta rosiatica, atunci acesta poate fi un semn ca glandele suprarenale nu functioneaza cum trebuie.

DIAGNOSTIC. Gargara cu o solutie speciala este o noua metoda de diagnosticare a afectiunilor gingivale. Metoda pusa la punct de cercetatorii de la Universitatea Toronto se bazeaza pe determinarea numarului de globule albe din cavitatea bucala. Numarul globulelor albe creste foarte mult in tesuturile afectate de un proces inflamator. "Solutia creata de noi isi schimba culoarea in functie de numarul globulelor albe. Pacientul trebuie doar sa faca gargara cu aceasta solutie 30 de secunde", arata prof. Michael Glogauer, coordonatorul studiului.
×
Subiecte în articol: dintii nervoase