x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei De ce sunt importanți hormonii tiroidieni

De ce sunt importanți hormonii tiroidieni

30 Mai 2017   •   13:02
  De ce sunt importanți hormonii tiroidieni

Dezechilibrele hormonilor tiroidieni nu trec neobservate, mai ales că sunt implicați în buna desfășurare a tuturor proceselor metabolice, scrie clicksanatate.ro.

Asemănătoare cu un fluture, tiroida se află în regiunea anterioară a gâtului. Cu ajutorul iodului pe care ni-l procurăm din alimetație, glanda tiroidă produce hormoni esențiali, implicați în numeroase funcții ale organismului.

Principalii hormoni tiroidieni sunt triiodotironina (T3) și tiroxina (T4), nume dat după prezența atomilor de iod (3 și 4). Secreția lor este controlată de un alt hormon, TSH (sau tirotropină), secretat de hipofiză. Acești hormoni sunt secretați în proporții diferite: 80% tiroxină și 20% triiodotironină. În același timp, tiroida secretă calcitonina, hormon care ajută la controlul nivelului calciului în sânge.

Hormonii tiroidieni sunt esențiali pentru dezvoltarea creierului fătului, a nou-născutului și a copiilor mici. De asemenea, reglează metabolismul (glucidic, lipidic, proteic) și funcțiile organelor, iar orice dezechilibru al tiroidei mișcorează sau accelerează procesele chimice din organism. Hormonii tiroidieni sunt implicați în procesele cerebrale (limbaj, gândire), în susținerea frecvenței contracțiilor cardiace, în respirație, în menținerea funcțiilor digestive, în scăderea nivelului grăsimilor din sânge

×