x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Depresia şi emoţiile

Depresia şi emoţiile

de Steluta Indrei    |    17 Aug 2007   •   00:00
Depresia şi emoţiile

Persoanele depresive sunt incapabile să-şi controleze emoţiile. O echipă de cercetători a descoperit explicaţia acestui fenomen. Depresia este legată de unele anomalii la nivelul centrului din creier care controlează emoţiile.

Explicaţie - de ce depresivii nu-şi pot controla sentimentele

Persoanele depresive sunt incapabile să-şi controleze emoţiile. O echipă de cercetători a descoperit explicaţia acestui fenomen. Depresia este legată de unele anomalii la nivelul centrului din creier care controlează emoţiile.

Emoţiile sunt controlate de un centru nervos aflat in creier. Anomaliile acestui centru sunt implicate in apariţia depresiei şi in imposibilitatea persoanelor depresive de a-şi controla sentimentele, arată un studiu publicat in Statele Unite. Autorii au demonstrat prin intermediul tehnicilor de imagistică medicală faptul că la depresivi creierul reacţionează diferit faţă de cel al persoanelor sănătoase in situaţii de stres. "Apariţia unor emoţii negative in situaţii de stres este normală. Insă in cazul persoanelor depresive, aceste emoţii negative nu pot fi ţinute sub control", explică Tom Johnstone, cercetător la Facultatea de Medicină Wisconsin-Madison, coordonatorul studiului publicat in Journal of Neuroscience de la 15 august 2007.

IMAGISTICĂ. Pentru a evalua rolul centrului cerebral responsabil cu emoţiile in apariţia depresiei, echipa de psihiatri şi psihologi a studiat cu ajutorul imagisticii medicale creierul unor persoane depresive şi al altora sănătoase. In timpul investigaţiilor, subiecţii au privit fotografii cu imagini şocante (accidente, animale sălbatice) pentru a le provoca emoţii negative intense. Cercetătorii le-au solicitat apoi să incerce să-şi stăpănească emoţiile imaginăndu-şi scenele din fotografii in aşa fel incăt acestea să fie mai puţin şocante. "Le-am cerut să modifice conţinutul a ceea ce vedeau", a precizat Tom Johnstone. "Astfel subiecţii au pus in acţiune centrul emoţiilor din creier." In cazul persoanelor depresive, cercetătorii au constatat anomalii la nivelul acestui centru. Autorii studiului au ajuns la concluzia că persoanele cu o bună sănătate mintală reuşesc să-şi stăpănească emoţiile printr-un efort al creierului, in timp ce depresivii sunt incapabili să facă acest lucru, din cauza anomaliilor centrului responsabil cu stările afective.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă emoţiile emo