x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Deshidratarea excesiva a pielii

Deshidratarea excesiva a pielii

27 Iul 2004   •   00:00

Sub efectul conjugat al soarelui, vantului si marii, apa din piele se evapora rapid, favorizand deshidratarea. Efectul: pielea se rideaza, isi modifica elasticitatea, se zbarceste…

MAGDA MARINCOVICI

Soarele, vantul si marea pot fi amici, dar deopotriva dusmanii dumneavoastra in vacanta. Pentru ca ei pot sa ne agreseze in asa hal pielea incat sa ratam sejurul la mare.

Principalul beneficiu oferit omului de catre soare este fixarea calciului prin intermediul vitaminei D.

RAZE. Totusi, razele ultraviolete (UV) si razele infrarosii (IR), in cantitate mare, au rol nefast asupra pielii. Razele ultraviolete sunt cele mai agresive, fiindca sunt incarcate cu energie puternica. UV-urile sunt compuse din trei categorii de raze: UVA, UVB si UVC. Pe pamant, cel mai frecvent venim in contact cu primele doua categorii: UVA si UVB. Razele UVC, mai periculoase, sunt deocamdata stopate de stratul de ozon. Distrugerea stratului de ozon va provoca aparitia de patologii noi induse de razele UVC. In ceea ce priveste razele infrarosii, acestea abia sunt percepute de om.

SURPRIZE. Cele mai neplacute suprize pentru piele le ofera razele ultraviolete. Cele mai expuse sunt persoanele cu pielea alba si parul blond. Aceste persoane, indiferent de varsta sunt primele victime ale efectului caloric al soarelui. Pentru a face fata agresiunii razelor solare, pielea produce keratina in exces, fenomen numit hiperkeratoza. In mod normal, keratina reprezinta un baraj protector care retine apa si stopeaza evaporarea. Rezultatul hiperkeratozei este vizibil si neplacut. Pielea se ingroasa, isi pierde stralucirea, ia aspect granulat. Adesea, pielea se acopera cu pete brune si isi diminueaza foarte mult elasticitatea.

Vantul si sarea din apa de mare pot deveni foarte usor dusmani ai pielii. Cei doi factori accelereaza uscarea pielii prin actiunea lor asupra glandelor sebacee. Acestea produc mai putin sebum, contribuind la evaporarea apei existente in tesuturile cutanate.

NORMAL. Nivelul normal de hidratare a pielii este intre 13% si 15%. Daca acest nivel coboara sub 10%, pielea este amenintata de deshidratare si trebuie actionat rapid.

PROTECTIE

Una dintre masuri ar fi anticiparea acestui pericol printr-un aport sistematic de nutrienti si acizi grasi esentiali care mentin umiditatea pielii. Sursa principala a celor doua substante sunt legumele si fructele, consumate proaspete sau sub forma de sucuri. Evident, vom face plaja respectand regulile de protectie si vom evita statul prelungit in apa marii si in vant. Cand iesim din mare vom merge la dus pentru a nu lasa sarea sa se aseze pe piele si sa contribuie la deshidratarea ei. Dar cea mai sigura, ieftina si comoda metoda de a nu avea pielea asemanatoare crocodilului este consumul a cel putin doi litri de apa zilnic. Si daca mergeti la plaja, nu uitati crema protectoare!
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă razele pielii pielea