x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Diabetul are viclenia unui prădător

Diabetul are viclenia unui prădător

de Florin Condurateanu    |    04 Iul 2011   •   21:00
Diabetul are viclenia unui prădător

Pericolele sunt atat de mari, incat presedintele SUA a simtit nevoia intr-un discurs sa-i traga de maneca pe americani, deoarece poporul sau are aproape 50% obezi si ca diabetul se intinde ca o pecingine. Diabetul este o boala cronica ce nu se vindeca. Dar el trebuie permanent monitorizat, tinut sub tratament pentru a frana evolutia sa. Parsivenia bolii este ca il macina pe om pe nestiute, fiindca indeobste nu da semne evidente. Cand apar simptomele, diabetul a ajuns deja in faza de complicatie.

Complicatiile sunt multe si redutabile. Diabetul distruge si vasele mari, si vasele mici. El afecteaza vasele retinei si se ajunge chiar la orbire. Rinichii sunt afectati si ei grav, neindeplinindu-si rolurile. Sunt lezate si retelele de nervi, astfel incat nu se simte durerea. Diabeticii fac infarct si duc atacul cardiac pe picioare. Reteaua lor de nervi e lezata si ei nu simt acea gheara care strange si apasa pieptul, astfel incat nu alearga la spital.

Drame la picioare
Se intampla drame si la picioare. Un pantof il poate roade pe bolnavul de diabet fara ca acesta sa simta durerea. La diabetic, rana de la picior nu se inchide si se ajunge chiar la amputarea piciorului. De altfel, nehranirea cu sange conduce la cangrena la picioare si de multe ori nu exista alta solutie decat taierea piciorului pana la portiunea unde inca sangele mai circula. Diabetul face parte din acel cvartet al mortii ce caracterizeaza atat de raspanditul sindrom metabolic X. Adica, aceasta boala isi face simtita prezenta prin: obezitate, diabet, hipertensiune si prea multe grasimi in sange. Lumea stie indeobste ca diabetul este stricarea metabolismului glucidelor. E adevarat. Insa sunt deteriorate toate metabolismele, nu numai al glucidelor. Sufera si metabolismul proteinelor, si cel al grasimilor (lipidelor).

Gestionarea insulinei
Explica boala diabetica medicul primar Mi­haela Ionescu, de la Institutul de Diabet Nutritie si Boli Metabolice "N. Paulescu" din Bucuresti. Diabetul este, bineinteles, o insuficienta producere de insulina de catre pancreas. Celulele beta ale pancreasului producatoare de insulina sunt tot mai mult scoase din uz, asa ca prea putina insulina nu "neutralizeaza" glucidele care raman in sange. Dar nu este singura actiune dezavantajoasa. In organismul diabeticului este o proasta gestionare a insulinei. Insulina nu mai poate sa-si faca treaba in interiorul celulei, de unde si expresia "rezistenta la insulina". Organismul incepe sa aiba o foame de energie, fiindca el nu poate folosi surplusul de glucoza din sange. Apare o stare de oboseala nejustificata. Cum glucoza nu poate fi folosita pentru producerea de energie, apare carenta de energie, si organismul recurge la grasimi pentru a fabrica energia.

Bolnavul de diabet slabeste cateva kilograme nemotivat. Consuma proteinele, asa ca diabeticul devine uscativ, i se topesc muschii. Bolnavul de diabet nu se mai simte bine. Ii e foame, mananca mult, dar fara folos, el slabind. Bea apa multa, dar si transpira mult. Glucoza in exces trebuie eliminata prin urina, dar glucoza trage dupa ea si apa, asa ca diabeticul urineaza mult. De numeroase ori noaptea. Consecinta: deshidratarea. Iata alte efecte rele. Apar hemoragii pe retina si brusc se deterioreaza vederea. Vasele ochiului se modifica specific si sunt reperate in fundul de ochi. Cei cu rude de gradul intai bolnave de diabet au risc crescut de diabet. Dar riscul mare, pe langa cel gene­tic, apare la marii obezi si la gravide. Femeile care nasc mai mult de patru copii sunt pandite de diabet, ca si cele care nasc copii prea grasi, respectiv de peste patru kilograme.

Regimul alimentar
Diabeticul trebuie sa aiba un regim alimentar fara excese de carbohidrati. Diabeticul trebuie sa se fereasca de dulciuri concentrate. Si painea trebuie mancata cu masura, desi ea nu trebuie scoasa din meniu, fiindca painea elibereaza lent glucide, si nu brusc, cum se intampla cu dulciurile concentrate. Exista alimente care trebuie cantarite pentru a nu depasi carbohidratii recomandati de medic.

Doi cartofii de marimea unui ou sunt admisi, fiindca sunt echivalentul a 20% dintre carbohidrati. Intotdeauna orezul, fasolea boabe, pastele trebuie cantarite. Carnea este singurul aliment cu zero la suta glucide. Insa nu trebuie mancate prea multe grasimi, fiindca creste colesterolul si diabetul include deteriorarea metabolismului grasimilor. Laptele trebuie si el limitat la una-doua cani pe zi, fiindca aduce calorii. Se recomanda legume si fructe. Atentie! Unele fructe sunt prea dulci. Diabeticul trebuie sa se pazeasca de excesul de fructe dulci, cum ar fi strugurii, bananele, perele pergamute, pepenele galben. Dar atentie si la pepenele rosu! Sunt indicate merele cretesti si, in general, fructele mai putin coapte, deoarece cele crude sunt mai sarace in zahar. Diabeticul trebuie sa aiba mai multe mese pe zi, iar cei care se trateaza cu insulina trebuie sa aiba o masa si la zece seara.

LIMITE. Care sunt limitele actuale acceptate la glucoza? Pe nemancate, dimineata, maxi­mul de gli­cemie acceptat omului sanatos este sub 110. Limita normalului, la o ora dupa masa, este 180, iar peste doua ore 120. In apro­pierea acestor limite, diabetul este reversibil.

DIABETUL SI DEPRESIA. Suna amenintator alarma pentru mileniul in care am pasit. Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca, in viitor, doua boli vor iesi in prim-plan: depresia si diabetul. Iar in materie de diabet, avertizarea e si mai ingrijoratoare, fiindca tot mai multe sunt cazurile de diabet la copii, care sunt dolofani inca de mici. Pentru ca boala aceasta parsiva numita diabet se insoteste foarte des de obezitate.

Sfatul medicului
Bolnavul de diabet trebuie sa-si inspecteze pi­cioa­rele de cel putin doua ori pe saptamana. Sa vada daca pielea e intreaga si nu are rani. Unghiile nu trebuie taiate pana in carne si sa nu san­gere­ze. Sa se fereasca de zgarieturi si de rosaturi. O zgaiba poate duce la taierea piciorului. Cea mai mica rana care nu se inchide trebuie sa-l trimita pe diabetic la doctor. Proasta circulatie a sangelui la piciorul diabeticului face ca ranile sa se inchida greu si sa se infecteze. Amortelile si carceii sunt semne ale neuropatiei diabetice, caci sunt distrusi progresiv nervii senzitivi si motori. Bolnavul de diabet trebuie sa faca zilnic tratamentul medicamentos fie cu pilule, fie cu insulina.

×
Subiecte în articol: diabet regim alimentar tratament diabet