Uneori ideile in medicina alearga precum sprinterii intre primele specialitati care se misca alert este si dermatologia, disciplina medicala de mare subtilitate, fiindca pielea este ecranul pe care se developeaza mai toate suferintele organismului.
Era o vreme in care soarele era considerat binefacerea numarul unu si se recomanda oamenilor plaja cat cuprinde, sa se expuna la soare pana fura toate razele cu pielea proprie. in ultima vreme insa, dermatologia a sunat alarma, soarele este dinamita, el poate declansa grave afectiuni ale pielii, mai ales cancere. Iata cateva explicatii furnizate de un important dermatolog, de conferentiar doctor in medicina Olga Simionescu, de la Clinica de Dermatologie a Spitalului Colentina.Conferentiar Olga Simionescu a scris de altfel doua tratate cuprinzand noutatile in domeniu: âAtlasul de dermato-venerologiei si âDictionarul de dermatologiei, prima carte fiind premiata cu Premiul Academiei Romane, dar si cu Premiul Academiei de Ãtiinte Medicale si cu Premiul Colegiului Medicilor din Romania. Iata cum se impart cancerele de piele: carcinoamele apar la cei care lucreaza mult timp in soare, de exemplu la lucratorii agricoli se acumuleaza lungul timp petrecut in soare.
Melanomul malign apare mai ales la cei cu pielea alba, care lucreaza in incinte si se expun brusc la soare in vacante. Blonzii fac toate tipurile de cancer de piele, tocmai de aceea blonzii cu piele deschisa, cu ochi albastri si pistruiati, nu au voie la soare. Brunetii pot sa se expuna cu moderatie la soare. Oricum, e necesar sa fie protejata pielea de soare cu agentii ecran, cu creme si lapte ce impiedica patrunderea razelor ultraviolete de tip B (cele mai periculoase, care actioneaza intre orele 10:00 si 16:00) si de tip A (pana in ora 10:00 si dupa ora 16:00).
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei